-1.1 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Femeia manager 2024: Firmele deținute de antreprenoare pot cere un ajutor de minimis de până la 200.000 lei. Înscrierile online încep pe 30 iulie

Înscrierile în programul Femeia manager încep în data de 30 iulie 2024, conform unui anunț recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Astfel, antreprenoarele care dețin companii pot solicita un ajutor de minimis, pentru dezvoltarea afacerilor, de până la 200.000 lei.

Regulile pentru derularea în 2024 a programului Femeia Manager sunt incluse în procedura din Ordinul MEAT 1.974/2024, care a apărut recent în Monitorul Oficial.

Conform unui comunicat recent al MEAT, înscrierile online se fac timp de 45 zile lucrătoare, începând cu 30 iulie 2024 (ora 10:00). Autoritățile estimează că în anul curent vor ajuta în jur de 1.000 de companii.

„Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea înființării şi dezvoltării IMM-urilor înfiinţate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă la nivel local”, scrie în procedură.

La fel ca la ediția precedentă, solicitanții pot cere la MEAT un ajutor de minimis nerambursabil de până la 200.000 lei, care să reprezinte maximum 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Companiile vor trebui să asigure o cofinanțare de 10%.

Pentru a se putea înscrie, companiile trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care să fie înființate înainte de anul 2022, să aibă capital social integral privat, să aibă sediul și să activeze în România, să creeze cel puțin două locuri de muncă cu normă întreagă (pe perioadă nedeterminată, care să fie menținute cel puțin 12 luni) și cel puțin 50% din părțile sociale/acțiunile societății să fie deținute de femei.

Finanțările vor putea fi folosite, de exemplu, pentru:

  • echipamente tehnologice;
  • achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț;
  • mijloace de transport;
  • achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale;
  • salarii, utilități (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), servicii de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de producție sau spații pentru prestări servicii și comerț, reprezentând o sumă forfetară de maximum 60.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate;
  • consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul programului și pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 10.000 lei.
Selectarea proiectelor se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la înscriere (este necesar un punctaj minim de 50 din cel maxim de 100).

Recomandări