Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) declară că poluarea aerului provoacă moartea a şapte milioane de oameni pe an şi reprezintă o treime din decesele cauzate de accident vascular cerebral, cancer pulmonar şi boli de inimă, cu mai mult de 90% din copiii care respiră aer poluat în fiecare zi. Care sunt însă soluţiile găsite de specialişti?
În Londra, poluarea cauzată de trafic contribuie la peste 9.000 de decese pe an, au estimat experţii medicali. Institutul Alan Tearing, un centru de cercetare specializat în ştiinţa datelor şi inteligenţa artificială (AI), a dezvoltat un program care poate analiza cantităţi mari de date în timp real de la peste 1.200 de senzori la distanţă din zona Greater London. Aceste date sunt combinate cu alte informaţii despre vreme, fluxul de trafic, lucrările de construcţii şi străzile „canion“ – înconjurate de clădiri înalte, care împiedică aerul toxic să se disipe cu uşurinţă.
Toate acestea sunt analizate pentru a produce un model care ar putea prezice unde vor fi cele mai poluate părţi ale oraşului în următoarele 48 de ore, cu estimări precise, oră cu oră. Theo Damoulas, director adjunct al institutului de inginerie spune că algoritmii vor putea identifica trasee de circulaţie si ciclism care minimizează expunerea la poluarea aerului. „Transformarea datelor în informaţie şi comunicare este un pas crucial pentru a atenua poluarea aerului”, spune el.