1.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Festivalul cercetașilor ieșeni

Ieri a avut loc un eveniment important pentru cei care practică și iubesc cercetășia.
La complexul Era din Iași, s-a desfășurat aproape pe parcursul întregii zile un eveniment inedit pentru cei mari și cei mici.

În fiecare an,cercetașii din toata lumea sărbatoresc pe 22 februarie, ziua de naștere a fondatorului cercetașiei, Lordul Robert Baden Powell.
Această zi este considerată și declarată Ziua Mondială a Cercetășiei, în memoria celui care a pus bazele principiilor cercetășești.
Cu acest prilej, s-a organizat la Iași un Festival al Cercetașilor Ieșeni, unde au fost invitați să participe și cercetașii Centrului Local ”Crinii” din Pașcani.
cercetasi crinii

Așadar ieri, 40 de lupișori, 11 temerari, 4 lideri și 4 voluntari adulți, însoțiți cu bucurie de un număr impresionant de părinții ai celor mici, au participat cu bucurie la acest eveniment.
Organizatorii au avut la dispoziție holul generos al complexului pentru desfașurarea acestui festival inedit, ce a atras atenția celor veniți la cumpărături.
Festivitatea a început cu intonarea imnului național,urmate de scurte intervenții din partea organizatorilor, apoi a urmat prezentarea centrelor participante din Pașcani, Negrești Oaș, în total fiind prezenți peste 300 de participanți.
Un moment emoționant a constat în depunerea Promisiunii pentru cercetașii ce erau pregătiți să o facă, acesta fiind practic evenimentul cu ocazia căruia un voluntar sau simpatizant, indiferent de vârstă, intră în rândurile cercetășiei de pretutindeni, cu ”acte în regulă”.
Câteva din activitățile desfășurate la festivalul din Iași ne sunt descrise de Lucia Hen, lider la cea mai mică categorie de vârstă din cercetășie, lupișorii: primirea eșarfei, concursuri, jocuri, momente artistice sau elemente festive specifice cercetășiei.
cercetasi
” În premieră, au depus promisiunea și au primit eșarfa de cercetaș copii din grupa de vârstă 5-7 ani de la centrul local George Călinescu și centrul din Valea Lupului, unde de abia a început lucrul cu aceasta categorie de vârstă.
A urmat festivalul tinerelor talente unde copii din fiecare centru au prezentat momente artistice: cântece, scurte scenete, dansuri, demonstrații de arte marțiale,etc. Centrul nostru a fost reprezentat de lupișorul Tudor Popovici care a cântat o melodie, fiind îndelung aplaudat de toți participanții.
A urmat apoi partea cea mult așteptată mai ales de cei mici: Olimpiada Jocurilor, ce a avut loc în incinta Decathlon-ului. Practic, timp de doua-trei ore,organizați pe patrule , au tras cu arcul , au făcut concurs de trotinete, s-au plimbat cu bicicletele, au jucat baschet, jocuri cercetășești, au învățat să-și compună singuri un bagaj de expediție- un rucsac cu produse ce se găseau din belșug în magazin, au jucat ștafeta, au făcut puzzle cu figura lordului Baden Powell, au sărit la trambulină, astfel încât am ajuns acasă cu două ore întârziere față de timpul propus.
Tot cu ocazia acestei zile lupișorii cei mai noi au primit insigna unității Lupii lui Decebal, iar cei cu experiență au fost recompensați cu diverse însemne de progres sau de merit.”

Centrul local ”Crinii” din Pașcani s-a remarcat în fiecare an prin participarea la numeroase festivaluri sau competiții de gen, grupul de cercetași din Pașcani fiind binecunoscut nu numai în zona județului Iași, ci și la nivel de țară prin activitățile pe care le-a organizat sau la care a participat.

Recomandări