Festivalul Folcloristica va ajunge in aceasta toamna la Deleni, la sfarsitul lunii octombrie.
„Avem plăcerea de a vă invita la Festivalul Folcloristica, ediţia a VIII-a, organizat în satul Feredeni (curtea școlii), pe data de 29 octombrie 2022, și în comuna Deleni (Căminul Cultural), pe 30 octombrie 2022, de către Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Feredeni și Asociaţia Super Tineri (ASIRYS) în parteneriat cu Primăria Comunei Deleni şi Școala Gimnazială Feredeni.
Reprezentanții, grupurile și artiștii interesați să participe la această ediție, trebuie să compleze formularul de înscriere – https://forms.gle/aj2KRSaK1zpn99YX8, până cel târziu 24 octombrie 2022.
Festivalul Folcloristica este cel mai important eveniment non-formal de promovare, integrare și revigorare a tradițiilor și obiceiurilor ce stau la baza culturală a județului Iași. Festivalul își propune să faciliteze interacțiunea între oamenii pasionați de folclor prin muzică, arte meșteșugărești, costume populare, dans, cu cei care doresc să cunoască și să învețe din toate acestea. Folcloristica urmărește să dezvolte comunităţile mici, din acest motiv sloganul evenimentului este „Implică un sat, dezvoltă o ţară!”. Ceea ce diferenţiază acest festival de altele, este cadrul nonformal, flexibil, voluntarii, o scenă deschisă tuturor celor ce doresc să se exprime ori să înveţe despre folclor. De asemenea, în fiecare an, Folcloristica își schimbă gazda. În ordine cronologică, evenimentul a avut loc în localitățile: Târgu Frumos, Bălțați, Ruginoasa, Tomești, Butea, Ciurbești, iar în acest an în Feredeni și Deleni.
Festivalul se adresează meșterilor, voluntarilor, ansamblurilor populare, tinerilor pasionați, istoricilor, producătorilor locali, primăriilor, profesorilor, școlilor și bibliotecilor din județ, care doresc să participe activ la revigorarea folclorului. Festivalul Folcloristica propune ca participanții să învețe meșteșuguri, să descopere povești, să elucideze mistere folcloristice, să participe la spectacole de teatru, muzică și dans, să fie activi și să sprijine meșterii populari.
Un moment important al festivalului este concursul „Parada Satelor”, ce invită toate satele din județ, să participe la o paradă tradițională și să prezinte un dans, o tradiție, un cântec, un loc pitoresc și un produs, toate specifice satului sau comunei. Este desemnat un câștigător, ce primeşte însemnul celui mai frumos sat din județ. Toate delegațiile primesc diplome de participare” informeaza organizatorii pe pagina de Facebook.