În data de 3 martie 2017, Școala Topile a fost gazda celei de a doua ediții a proiectului educativ județean “Ființele umane nu au preț!”, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Iași, Centrul Regional al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Asociația “eLiberare” din București precum și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.
În acest an, cei 10 parteneri din rândul școlilor sunt : Școala Gimnazială Valea Seacă, Școala Gimnazială Gîștești, Școala Gimnazială Hărmănești, Liceul Tehnologic Tătăruși, Liceul Teoretic “Miron Costin”Pașcani, Școala Gimnazială “Ion Haulică” Ipatele, Școala Gimnazială Bârnova, Liceul Tehnologic Economic “Nicolae Iorga”Pașcani, Liceul Tehnologic “Mihai Busuioc”Pașcani și Școala Gimnazială Topile, care a inițiat și promovat acest proiect de amploare.
Invitatul special al primei întâlniri din cadrul proiectului a fost domnul comisar-șef Vasile Valerian Dron, de la Centrul Regional al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din Iași, care a răspuns de fiecare dată prompt și deschis solicitărilor de a colabora și transmite din propria experiență acumulată în ani de muncă în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane.
Prima activitate, propusă și coordonată de consilierul educativ, prof. Oana Stavarache, s-a numit “Deschide ochii! Caută adevărul!” fiind realizată împreună cu prof. Ionela Apetrei și elevii Școlii Gimnaziale Valea Seacă. Această colaborare frumoasă și fructuoasă este o continuare a celei de anul trecut, extinzându-se la nivelul comunei.
Evenimentul a debutat cu o prezentare a invitaților și partenerilor implicați, a obiectivelor urmărite și o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat de-a lungul celor 6 luni de proiect de anul trecut.
Momentul principal al activității a fost prezentat de micii actori ai Școlii Valea Seacă, ce au jucat o piesa de teatru, regizată și pusă în scenă chiar de ei, pe tema bulling-ului și a traficului de persoane. Ideea de teatru-forum abordată de doamna profesor Ionela Apetrei și pusă în practică de elevii săi, a avut scopul de a implica școlarii prezenți și de a schimba cursul poveștii și destinul personajelor astfel încât cei prezenți să înțeleagă care sunt cauzele dar și consecințele fenomenului în discuție.
Au urmat alocuțiunile domnului comisar-șef Vasile Valerian Dron, foarte instructive și educative, ale domnului director al Școlii Topile, prof. ing. Daniel Pintilie, activitatea încheindu-se cu un joc: caracatița, pe ale carei 10 tentacule au fost notate provocări pentru elevii reprezentanți din cele 10 școli partenere, au fost tăiate după ce, cu toții, au răspuns argumentat și la obiect. De anul acesta, proiectul are și un imn, versurile poetului Adrian Păunescu, cântate de grupul Generația Folk iar momentul de imagine din final, realizat cu copiii îmbrăcați în tricouri personalizate formând titlul proiectului, a constat într-un flash-mob de impact.
Scopul acestui proiect este acela de a preveni și informa elevii, părinții și comunitatea locală cu privire la traficul de persoane prin întâlniri periodice și activități diverse, care să abordeze diferite subiecte cu trimitere la acest flagel al traficului ilicit.
În perioada următoare se vor desfășura alte activități deosebite și de impact în școlile partenere.
Mulțumim domnului comisar -șef Vasile Valerian Dron pentru implicare, domnului director prof.ing. Daniel Pintilie, pentru susținerea necondiționată, doamnei profesor Ionela Apetrei pentru colaborarea deosebită, colaboratorilor din școlile partenere prezenți la activitate dar și elevilor și tuturor celor care au depus eforturi pentru ca prima întâlnire din cadrul proiectului județean “Ființele umane nu au preț!”să fie una de succes.