Comunicat: În perioada, 30.06 – 06.07.2019, un grup de 17 elevi de la Colegiul Național „M. Sadoveanu„-Pașcani (coordonați de prof.de religie Dimitriu Sîrghie Vasilica și diac. Dimitriu Sîrghie Daniel )„ a participat în Tabăra „Floare de colț„-Staţiunea Durău, com. Ceahlău, jud.Neamţ
Tabăra „Floare de colț” este o tabară de vară pentru copii, cu specific cultural-educativ, spiritual și recreativ în care spiritualitatea se împletește cu jocul, relaxarea și bucuria. Este locul în care spiritualitatea încununează pitorescul, turistul fiind în acelaşi timp un pelerin.
Scopul acestei tabere este , așadar, să ofere tinerilor o experiență vie, de neuitat, a relației lor cu Dumnezeu și cu aproapele lor, în spiritul credinței Ortodoxe, într-un mediu natural, recreativ și educativ.
În tabără, tinerii participanți pot desoperi noi sensuri ale lumii din exteriorul și din interiorul lor, prin experiențele pe care le trăiesc și care devin astfel surse de învățare.
Tabăra „Floare de colț„ este o punere în practică a principiului pedagogic al interdisciplinarităţii, întrucât elevii pot opta pentru activităţi împărţite pe ateliere, pot aprecia munca celorlalţi colegi şi sunt, la rândul lor, apreciaţi, încurajaţi pentru tot ceea ce fac bun. Totul se desfăşoară firesc, într-o armonie debordantă.
Această tabără le-a oferit elevilor posibilitatea să desfăşoare activităţi într-un spectru foarte larg. Astfel, copiii au descoperit, împreună, ce înseamnă prietenia, jocul, tradiţia, dar şi credinţa, prin participarea la rugăciunile de dimineaţă şi de seară, Sf. Taină a Spovedaniei și Sf.Împărtășaniei, atelierele de comunicare, orientare turistică sau supraviețuire, parcul de aventură, teatru, ”Întreabă preotul”, modelaj în lut, caiac pe Lacul Bicaz, muzică, dans și tir cu arcul.
Aici, tinerii au înțeles modul în care șapte zile magnifice le pot marca miraculos copilăria și cum trebuie să petreacă un timp în natură și să afle mai multe despre ce înseamnă să-și trăiască viața după principii creștine.
De asemenea, copiii au descoperit frumuseţile naturii (darul lui Dumnezeu pentru oameni), a împrejurimilor taberei, au dobândit cunoştinţe despre tradiţiile româneşti şi despre credinţa strămoşească prin intermediul catehezelor, al excursiilor şi drumeţiilor pe muntele Ceahlău.
Nu doar activitățile desfășurate i-au fascinat ci, în primul rând rugăciunile pe care le rosteau cu regularitate în fiecare dimineață și seară, participarea la Sf. Liturghie, o săptămână în care L-au avut pe Dumnezeu în minte, la orice pas. Dincolo de aspect, locație, facilități și condiții, a fost, mai presus de orice și în primul rând, că au întrat în comuniune cu Dumnezeu, în fiecare zi, prin rugăciune și s-au apropiat mai mult de El. Suflețelele copiilor își merită însă și ele atenția cuvenită, astfel, că aceștia nu au uitat că fiecare zi și masă începe și se termină cu o rugăciune, iar cei care au dorit s-au spovedit și au primit Sfânta Taină a Împărtășaniei.
Responsabilitatea noastră este să-i determinăm pe copii ca să înțeleagă scopul acestei tabere, să se bucure de tot ce înseamnă ea, dar să participe cu dorința vie de a-L cunoaște pe Dumnezeu mai mult, astfel încât să știe cum să trăiască lângă Dumnezeu, într-o relatie autentică și plină de iubire cu El.
În tabără s-a insistat foarte mult pe interacțiunea directă dintre participanți și petrecerea a cât mai mult timp în colectivul de tabără. Toate mesele, activităţile sportive și atelierele au avut loc în incinta Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastru”, într-un spaţiu sigur și deosebit.
Așadar, Tabăra„Floare de colț”,organizată de Departamentul Tabere al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, este o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber, un mediu în care participanții leagă noi prietenii și se bucură de frumusețile naturii.
Prin toate activitățile desfășurate, organizatorii au urmărit nu numai oferirea unei alternative pentru petrecerea timpului liber, ci și realizarea educației în spirit creștin și stimularea copiilor pentru realizarea de activități creative prin care să-și valorifice talentele.