COMUNICAT DE PRESĂ
Senatorul USR Dan Lungu atrage atenția asupra faptului că deși Consiliul Județean Iași (CJ Iași) a aprobat pentru întregul sector ONG în anul 2020 o sumă minoră în comparație cu alte județe, a procedat în așa fel încât organizațiile neguvernamentale să nu poată accesa nici măcar aceste sume modeste.
Din totalul de 300.000 de lei alocați de CJ Iași sectorului nonprofit, în acest an au fost distribuiți numai 25.000 de lei, restul de 275.000 de lei rămânând încă neredirecționați. Astfel, dintr-un număr de 7 proiecte înscrise în concurs, membrii comisiei au admis un singur proiect, intitulat „Eu croiesc-eu cos. Curs de croitorie”, al Asociației Harmony and Hope Iași.
Totalul fondurilor alocate, de 300.000 de lei, a fost împărțit pe categorii astfel: 100.000 de lei proiectelor sociale, 100.000 de lei celor culturale și 100.000 de lei activităților de tineret. În luna martie a acestui an însă membrii CJ Iași au adoptat o hotărâre care menționa că programul se va adresa, de această dată, cu prioritate proiectelor sociale care vizează combaterea și tratarea infectării cu coronavirus. Astfel, în contextul crizei medicale actuale, când sectorul ONG – cultural, social sau organizațiile de tineret – nu beneficiază de niciun sprijin real din partea instituțiilor, fondurile au fost redirecționate cu prioritate numai acestor proiecte.
La Cluj, de 40 de ori mai multe fonduri
„Mi se pare inadmisibil că în anul 2020 CJ Iași alocă numai un total de 300.000 lei celor trei sectoare principale ale organizațiilor nonprofit. Ba mai mult, ireal că găsește să redirecționeze fix aceste fonduri către altceva, lăsând atâția artiști independenți și atâtea organizații nonprofit fără niciun sprijin. Trebuie să înțelegem, poate printr-o comparație cu Clujul, cât de puțini bani sunt alocați pe Legea 350/2005 la Iași. Anul acesta la Cluj, pe 5 domenii a fost alocată prin Legea 350 suma de 12 000 000 de lei – adică de 40 de ori mai mult decât la Iași! Iar acești bani nu au inclus deloc proiectele sociale, cărora Consiliul Județean Cluj le-a oferit o linie separată de finanțare, de 600.000 lei.
Ce face Maricel Popa este inadmisibil, iar circul instituțional și incompetența trebuie să se oprească aici. Consiliul Județean trebuie să fie atent la cererile cetățenilor, să aloce fonduri serioase acestui program, iar actorii din sectorul ONG, artiștii independenți și tinerii trebuie să-și spună răspicat cerințele și nemulțumirile”, a menționat Dan Lungu, senator USR de Iași.
Prin comparație, în județul Bacău, Consiliul Județean a alocat în acest an sectorului cultural 600.000 de lei, activităților de tineret 300.000 de lei și proiectelor sociale 300.000 de lei. Totodată, Consiliul Județean Neamț a alocat un total de 2.800.000 tuturor celor trei sectoare.
„Nu este prima dată când CJ alocă asemenea sume infime pentru sprijinirea ONG-urilor de tineret din Iași. Ce este nou este însă faptul că profitînd de situația provocată de coronavirus, reprezentanții CJ Iași au decis că și aceste sume sunt prea mari și le-au redirecționat către proiectele destinate luptei anti-COVID19, fapt care a împiedicat ONG-urile să mai acceseze fondurile. Cred că CJ Iași ar trebui să găsească urgent o soluție ca cel puțin sumele alocate inițial să poată fi accesate de tot sectorul ONG în continuare – cultură, social și tineret. Nu este normal ca nici măcar 100.000 de lei să nu fie redirecționați proiectelor destinate celor 240.000 de tineri din județ”, a precizat Mihai Ciobotaru, specialist în probleme și activități de tineret al USR Iași.