Fiori reci la regia păşcăneană de termoficare. Conducerea unităţii a anunţat că nu mai are bani pentru plata salariilor şi nici pentru achitarea datoriilor la furnizorii de servicii. Numai pentru achitarea angajamentului de plată pentru luna septembrie în urma reeşalonării datoriei trebuie să achite cca 200 000 lei iar pentru salarii arm ai fi nevoie de încă 80 000 de lei.
De asemenea pentru luna octombrie regia trebuie să plătească alte 400.000 lei tot datorii istorice la gaz plus facturile curente pentru combustibil şi furnizori. În schimb conturile sunt blocate de Ministerul Finanţelor, casieria este goală iar de la unităţile de învăţământ ar trebui să încaseze după ultima rectificare bugetară cca 130.000 de lei.
RAGCL a mai trecut până acum prin astfel de situaţii dar de fiecare dată erau rezolvate cu încasarea în avans a subvenţiei la căldură de la Primărie. De acesta dată sumele alocate pentru acest an au fost epuizate iar alte posibilităţi legale de transfer din bugetul local nu sunt.
Din acest motiv conducerea RAGCL a informat Primăria şi Consiliul Local că a primit o notificare şi că există pericolul să fie întreruptă furnizarea gazului. Asta înseamnă că regia nu va putea furniza căldură de săptămâna viitoare aşa cum a anunţat, dacă nu va fi găsită o soluţie.
Ca şi cum nu ar fi fost suficiente probleme directorul RAGCL spune că şi numărul debranşărilor a crescut în acest an. În momentul de faţă mai sunt la sistemul centralizat de încălzire cca 2700 de abonaţi. Unii au cerut renunţat la RAGCL în urma dezbaterilor din Consiliul Local privind intrarea în insolventa alţii au fost debranşaţi chiar de regie pentru că nu mai era rentabilă furnizarea căldurii acolo unde erau puţini abonat.
Aceeaşi măsură urmează să fie luată şi pentru alţi abonaţi. Directorul RAGCL, gelu Nedelcu spune că urmează să fie întreruptă furnizarea pentru clădirea unde funcţionează Policlinica din zona Deal alimentată de la CT 11 şi pentru sediul Finanţelor Locale alimentat de la centrală din apropierea spitalului CF
Menţionăm că situaţia ar putea fi şi mai gravă până la sfârşitul acestui an dacă regia nu reuşeşte să încaseze mai mult din facturile restante ale clienţilor. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme consilierul Sorin Olariu a cerut încă de acum câteva luni de zile înfiinţarea unei comisii de analiza pentru găsirea unei soluţii.
Din păcate la şedinţe au participat doar câţiva consilieri, fără nici un rezultat. Consilierul PMP a propus ca varianta intrarea regiei în insolventa pentru a beneficia de protecţie faţă de creditori, ai fi deblocate conturile şi a beneficia de un plan de reorganizare şi achitare a datoriilor. În loc să îşi asume responsabilităţi legislativul local a preferat să aprobe o hotărâre pentru angajare unor specialişti care să realizeze un audit financiar pe baza căruia să se ia o decizie. Până acum nu s-a făcut nimic.