Alarmă falsă la Paşcani privind existenţa unui focar de infecţie cu virusul West Nile. Informaţia a apărută în presa locală pe baza unei declaraţii făcută de un reprezentant al Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi.
Direcţia de Sănătate Publică Iaşi susţine că a fost semnalat doar un caz izolat. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 67 de ani, domiciliat în Paşcani, care a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi, în urma unei înţepături de ţânţar.
„Nu se pune problema unui focar de infecţie… este doar un caz izolat.” a precizat pentru BIT TV, dr. Loredana Munteanu de la DSP Iaşi.
Din acest motiv donarea de sânge a fost restricţionată temporar pentru cetăţenii municipiului Paşcani dar şi cei din comunele, Plugari, Movileni și Cotnari, acolo unde au apărut astfel de cazuri.
„Ca urmare a confirmării prezenței infecției cu virusul West Nile în județul nostru, respectiv în orașul Pașcani precum și în comunele – Probota, Plugari, Movileni și Cotnari, conform legislației în vigoare-Ord.1483/2011, persoanele care provin din aceste zone nu sunt acceptate la donarea de sânge într-un interval de 30 de zile.” se arăta într-un comunicat al Centrului Regional de Transfuzii Sangvine Iaşi.
Primăria municipiului Paşcani a fost anunţată de acesta situaţie, pe data de 6 august de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. În adresa se recomanda ca pentru prevenirea apariţiei altor îmbolnăviri „să fie intensificate măsurile de combatere a ţânţarilor prin acţiuni de dezinsecţie, în special în zonele cu spaţii verzi, lacuri şi balti.”
Municipalitatea susţine că în aceste zile au avut loc astfel de acţiuni în Paşcani şi suburbii. În schimb populaţia nu a fost avertizată iar Primăria Paşcani nu a reacţionat, confirmat sau infirmat atunci când au apărut informaţii privind existenţa unui focar de infecţie, în astfel de situaţii fiind necesare măsuri rapide şi speciale de izolare şi anihilare a virusului.
Mai mult, atenţionarea de la Direcţia de Sănătate Publică, deşi avea caracter urgent, a stat câteva zile prin sertarele funcţionarilor şi la mapa primarului.
Menţionăm că nu este prima dată când administraţia din Paşcani nu reacţionează sau o face cu mare întârziere, la adresele cu caracter public trimise de instituţiile statului, spre informarea şi protejarea cetăţenilor.
La fel se întâmplă şi cu sutele de cereri sau adrese de la cetăţeni sau societăţi comerciale care aşteaptă răspunsuri, unele de ani de zile. Asta deoarece corespondenta zilnică, după circuitul administrativ (înregistrare, selectare, trimitere) ajunge la mapa primarului. Aici mai durează câtăva zile, în cel mai bun caz, în funcţie de program, până când edilul citeşte sau măcar răsfoieşte corespondenta apoi este retrimisa spre rezolvare compartimentelor sau serviciilor din subordine.
Aşa se explica incapacitatea administraţiei locale de a reacţiona adecvat la situaţii de urgenţă. Culmea este că de cele mai multe ori astfel de informaţii apar pe surse în presa locală, de la funcţionarii care le primesc iar reprezentanţii Primăriei sunt luaţi prin surprindere de întrebările jurnaliştilor.