Cantina socială din municipiul Pașcani funcționează cu un singur angajat de peste patru luni, care împarte zilnic mâncarea pentru 114 beneficiari. Este vorba despre șeful biroului, Corneliu Spătariu, cel care a rămas singura persoană din acest serviciu, după ce restul angajaților s-au pensionat, ultimul în luna octombrie a anului trecut.
În organigrama pentru cantina socială sunt trecute șase posturi, din care, la momentul actual, cinci sunt vacante. În perioada următoare, în urma deblocarii angajărilor la stat ar urma să fie scoase la concurs locurile libere.
În urmă acestei lipse de personal, la cantină nu se mai gătește mâncare, așa cum era în anii trecuți. Din august anul trecut, beneficiarii primesc meniuri cu ciorbă, fel principal, un desert și o pâine, de la o firmă de catering din municipiu. Costul unei porții este de 22 de lei. Mâncarea se împarte între orele 11 – 13, de luni până vineri, iar pe week-end se dă hrană rece.
Beneficiarii care primesc hrană zilnic de la cantina socială sunt persoanele cu venituri mici sau probleme sociale. Dintre cei care se prezintă zilnic la cantină pentru o masă gratuită, 80% sunt copii din familii cu venituri mici.
O masă caldă este binevenită pentru beneficiarii care o duc foarte greu din punct de vedere financiar. Un pășcănean în vârstă de 56 de ani, care trăiește din ajutorul social, spune că îi sunt de mare ajutor aceste alimente. Joi a primit o ciorbă rădăuțeană, o porție de mazăre cu carne, o ciocolată și o pâine.
Bugetul total alocat în acest an pentru cantina socială este de aproape 990.000 de lei, din care 700.000 de lei pentru mâncare, a precizat șeful biroului.
Cantina socială din Pașcani funcționează încă de pe timpul lui Ceaușescu. În clădirea amplasată la intersecția străzilor Grădiniței cu Moldovei vin zilnic persoane nevoiașe care nu se descurcă să-și asigure o masă caldă. Locația este o casă veche, fără autorizație de funcționare.