Doctorul, Eduard Nica, din municipiul Pașcani, cunoscut pentru excelența sa în stomatologie, este un exemplu remarcabil de echilibru între o carieră de succes și o pasiune profundă pentru munte. Împărțindu-și timpul între îngrijirea pacienților la clinica Dental Practice și explorarea celor mai provocatoare vârfuri montane, dr. Nica demonstrează că determinarea și pasiunea pot transforma viața într-o aventură continuă.
De trei ani, practică alpinismul și are deja un palmares bogat și realizează o premieră pentru Pașcani.
În ultima perioadă, a început un proiect măreț: cucerirea celor mai înalți șapte vulcani de pe șapte continente. Are deja patru cuceri montate si planuri pentru celelalte trei expediții.
Cum reușește să combine două lumi aparent atât de diferite? Povestea lui ne arată că perseverența și pasiunea pot transforma orice vis în realitate, indiferent de provocările întâlnite pe drum.
Primul munte cucerit este Damavand – South Rute, 5610 metri, din Iran, Asia. Expediția a avut loc în iunie 2023.
Apoi, la doar o săptămână distanță, a ajuns în cel mai înalt punct din Europa – muntele Elbrus din Rusia, 5.642 m. Elbrus este recunoscut pentru provocările sale tehnice și climatul aspru, iar succesul acestei ascensiuni a necesitat o pregătire riguroasă și o voință de fier.
„Elbrus a fost un test al limitelor mele, atât fizice, cât și mentale. Fiecare moment petrecut pe acest munte m-a făcut să apreciez și mai mult puterea perseverenței” a mărturisit Dr. Nica.
Aventura a continuat pe continentul african. În luna decembrie, regăsim printre cuceririle medicului pășcănean un vârf cu o elevație de 5685 metri, muntele Kilimanjaro din Tanzania, de altfel cel mai înalt punct montan din Africa.
Recent, în iunie 2024, doctorul Nica a pornit într-o expediție îndrăzneață în Papua Noua Guinee. Destinația sa: Mount Giluwe, cel mai înalt vulcan din această regiune exotică cu o înălțime de 4367 metri. Urcarea pe acest munte, renumit pentru terenul său dificil și condițiile meteorologice imprevizibile, a fost o provocare pe care medicul pășcănean a îmbrățișat-o cu entuziasm. „Fiecare pas pe acest vulcan a fost o lecție de reziliență și adaptabilitate,” a spus el, reflectând asupra experienței. „Această expediție nu a fost doar o performanță fizică, ci și o ocazie de introspecție și reconectare cu natura sălbatică”.
Urmează celelalte trei obiective de pe continentele America de Nord, America de Sud și Antarctica.
Medicul pășcănean spune că muntele a fost întotdeauna mai mult decât o simplă pasiune, ci o sursă constantă de inspirație și o modalitate de a se reconecta cu sinele. Dificultatea cea mai mare în alpinism este cea de a respira la altitudini mari, însă satisfacția cuceririi celor mai înalți munți este de neegalat și îi oferă o sursă de energie inepuizabilă.
Ce l-a determinat pe doctorul Nica să practice alpinismul? O despărțire, susține medicul.
În mijlocul acestor expediții internaționale, Dr. Eduard Nica nu a neglijat frumusețile naturale ale României. Urcările pe Vârful Cozia și Vârful Ciucaș, locuri dragi sufletului său, i-au oferit momente de liniște și reîncărcare. Munții României având un loc special în inima sa. „Fiecare ascensiune aici este o reîntoarcere la rădăcini și o reîntâlnire cu frumusețea pură a naturii,” a mai spus acesta printre altele!
„𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐢𝐧𝐞, 𝐦𝐮𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢̂𝐧𝐭𝐨𝐭𝐝𝐞𝐚𝐮𝐧𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐝𝐞𝐜𝐚̂𝐭 𝐨 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐚̆ 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 – 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐨 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐨 𝐦𝐨𝐝𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐚 𝐦𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐧𝐞𝐜𝐭𝐚 𝐜𝐮 𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐦𝐞𝐚. 𝐅𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐬𝐜𝐞𝐧𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐢̂𝐦𝐢 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐞, 𝐜𝐢 𝐬̦𝐢 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐨𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚𝐫𝐞.
𝐈̂𝐦𝐢 𝐝𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐦𝐢 𝐢̂𝐦𝐩𝐚𝐫𝐭 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐥𝐩𝐢𝐧𝐢𝐬𝐦 𝐬̦𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐢𝐞𝐫𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜 𝐬𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨𝐥𝐨𝐠 𝐥𝐚 𝐃𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐏𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞. 𝐈̂𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐦𝐮𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐢̂𝐦𝐢 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐚̆ 𝐨 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐨 𝐚𝐝𝐮𝐜 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐳𝐢𝐥𝐧𝐢𝐜𝐚̆. 𝐅𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐦𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐯𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐫𝐨𝐚𝐬𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐳𝐢𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆, 𝐫𝐚̆𝐛𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞 – 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐚 𝐦𝐞𝐚.
𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐫 𝐜𝐚̆ 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞 𝐚𝐥𝐭̦𝐢𝐢 𝐬𝐚̆-𝐬̦𝐢 𝐮𝐫𝐦𝐞𝐳𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐞, 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐥𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐩𝐞 𝐝𝐫𝐮𝐦. 𝐌𝐮𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐧𝐞 𝐢̂𝐧𝐯𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐜𝐚̆ 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐯𝐚̂𝐫𝐟 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐜𝐮𝐜𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐜𝐮 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐞𝐯𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆. 𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐫𝐞𝐚𝐮 𝐬𝐚̆-𝐥 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢𝐭 𝐬̦𝐢 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐢 – 𝐜𝐚̆ 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐥𝐧𝐢𝐭𝐞, 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐛𝐮𝐧𝐚̆𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢̂𝐧𝐭𝐨𝐭𝐝𝐞𝐚𝐮𝐧𝐚 𝐥𝐚 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆, 𝐝𝐚𝐜𝐚̆ 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐮𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚̆𝐦 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐦 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐞𝐥𝐞.„