-1.2 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

FOTO Marșul solidarității, la Pașcani – proiectul Școlii Speciale pentru conștientizarea autismului

Ploaia și frigul de afară nu au împiedicat nici în acest an mobilizarea impresionantă pentru proiectul cu tradiție al Școlii Gimnaziale Speciale din municipiul Pașcani  – „Albastru pentru solidaritate”. Vineri, 31 martie, în oraș a avut loc marșul pentru conștientizarea autismului.

Zeci de elevi și cadre didactice au mers prin oraș, începând de la Școala Specială și până în piațeta din fața Primăriei din zona Deal, cu baloane albastre în mâini și cu pancarte pe care erau scris mesaje de solidaritate față de cei diagnosticați cu această afecțiune.

Ajunși în fața Primăriei, participanții s-au așezat în așa fel încât să creeze fundă umană, cu panglică albastră – simbol al solidarității cu persoanele cu tulburări de spectru autist.

O activitate inedită a proiectului a constat în organizarea unui labirint senzorial, activitate derulată în parteneriat cu Asociația „Zbor de fluturi” din Iași. Prin experimentarea acestuia, participanții au putut înțelege într-un mod mai profund stările și senzațiile pe care le trăiesc persoanele diagnosticate cu această afecțiune.

De precizat este faptul că la data de 2 aprilie este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Printre semnele timpurii ale acestei boli se regăsesc și următoarele: copilul nu gângurește, nu arată cu degetul sau nu face alte gesturi la vârsta de 12 luni, nu spune cuvinte simple până la 16 luni sau nu spune spontan propoziții de două cuvinte până la vârsta de 24 de luni, cu excepția celor pe care le repetă după ce au fost rostite de alții.

Statisticile internaționale recente estimează că 1 din 44 de copii au primit diagnosticul de autism în Statele Unite, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creștere continuă a numărului acestora. Băieții au un risc de patru ori mai mare de a primi în diagnostic de spectru autist decât fetele, informează organizațiile de profil.

Recomandări