Este sezonul muraturilor si timpul potrivit pentru pregatirea camarii pentru iarna. Pietele agroalimentare din municipiul Pascani s- au umplut cu tot felul de legume si este forfota mare. Producatorii locali sunt cei mai cautati, au produse bune si preturi mici. Printre ei se afla si familia Ojica.
Gradina lor cu tot felul de legume se afla la doar zece minute distanta de piata, la intrarea in Pascani, in spatele zonei de service-uri auto, astfel ca tot ce ajunge pe taraba este proaspat, abia cules. Ardei, rosii, castraveti, conopida, telina, varza, vinete, pepeni si multe altele sunt cultivate pe o suprafata de trei hectare, in camp si solarii.
In momentul de fata, mai sunt de cules circa 15-20 de tone de legume, care vor ajunge in piata din zona Deal a municipiului. Cea mai mare parte din cultura este in aer liber, iar fertilizarea pamantului se face cu ingrasamant natural, pentru ca produsele sa fie cat mai „curate”.
Domnul Ojica stie ce face si incearca sa aduca pe mesele pascanenilor legume bine crescute. Face legumicultura de circa un deceniu, este o munca grea, dar o duce la bun sfarsit cu pasiune.
Pascanenii cunosc familia, stiu ca sunt producatori locali si vin an de an sa isi faca provizii pentru iarna. Unii cumpara chiar si en-gros, din gradina de la intrarea in oras.
La piata, un kilogram de gogonele sau dovlecei costa trei lei, kapia cinci lei, 4,5 lei ardel gras sau 10 lei pastaile late.
Gospodinele isi faceau provizii pentru bunatatile de iarna: zarzavat, muraturi, zacusca si altele de pus in borcane. Fiecare are cate un secret pentru cel mai gustos preparat.
Cei care nu au timp de piata si de pregatit camara pentru iarna, aleg sa cumpere produsele gata facute, fie direct de la anumiti producatori locali, fie din supermarketuri.