Cazul de insovenţă al firmei Decomet Cristal scoate la lumină mai multe prejudicii uriaşse. Societatea, care a figurat iniţial în Hârlău, iar apoi a fost mutată în Iaşi datorează statului nu mai puţin de şapte milioane de euro. Suma ar ajunge pentru plata a aproape 39.000 de pensii medii sau 22.500 de salarii minime complete.
O nouă evaziune „de marcă” dă bătăi de cap inspectorilor de la Fiscul ieşean, care au obţinut intrarea în insolvenţă a firmei Decomet Cristal pentru un prejudiciu de şapte milioane de euro la bugetul de stat. Societatea a fost înfiinţată de Dragoş Stănescu pentru a desfăşura activtiate economică în domeniul comerţului cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, însă până în prezent nu a depus bilanţuri contabile la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi. Pe 10 noiembrie, după ce a constatat că nu există posibilitatea recuperării prejudiciului creat prin neplata impozitului pe profit şi a TVA aferentă tranzacţiilor realizate de Decomet Cristal, AJFP Iaşi a depus la Tribunal cerere de deschidere a procedurii generale de insolvenţă. Pe 18 decembrie, judecătorii ieşeni au aprobat cererea Fiscului, iar zilele trecute a fost publicată şi motivarea sentinţei. „Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la numărul de mai sus,creditorul Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitorul SC Decomet Cristal SRL, în vederea recuperării unei creanţe în cuantum de 31.049.557lei, reprezentând datorii către bugetul de stat. Motivând în fapt acţiunea, creditorul susţine, în esenţă, că neplata datoriilor de către debitor ar fi din cauza stării de insolvenţă în care se află societatea, insolvenţă aşa cum este definită de art.5 pct.29 lit.a din Lg.85/2014, respectiv insuficienţa fondurilor băneşti pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile mai mult de 60 de zile”, potrivit sentinţei publicată pe 13 ianuarie şi care poate fi atacată cu recurs în decurs de şapte zile.
Firma Decomet Cristal a fost înfiinţată în luna martie a anului 2010 de Stănescu Dragoş, însă până la sfârşitul anului avea să cunoască o cu totul altă echipă de acţionari şi administratori. În primă fază, pe 22 decembrie 2010, Stănescu i-a cooptat în firmă pe ieşenii Cătălin Asandei (48 de ani) şi pe Gheorghe Vrabie (52 de ani), primul preluând şi atribuţiile de adminsitrator. Câteva zile mai târziu, Stănescu avea să îşi cedeze părţile sociale noilor săi parteneri de afaceri care deveneau, astfel, acţionari cu părţi egale de acţiuni în firmă. Totodată, noua formulă de acţionari a decis să schimbe sediul social al firmei de pe strada Păstorel Teodoreanu, din Hârlău, pe strada V. Urechia nr. 25, Iaşi. Pe strada Păstorel Teodoreanu din Hârlău au fost înfiinţate de membri ai clanului Stănescu peste 50 de companii, majoritatea din acestea fiind inactive, după ce asupra lor au fost suspiciuni de evaziune fiscală sau chiar au fost confirmate unele cazuri. Într-un material publicat luna trecută de „Ziarul de Iaşi”, era prezentat cum firmele controlate de membri ai clanului Stănescu au creat un prejudiciu bugetului de stat de 27 milioane lei, mai puţin decât Decomet Cristal, societate care îşi trage rădăcinile tot cartierul de romi din Hârlău. Inspectorii fiscali au dezvăluit reporterilor mai multe moduri de prejudiciere a bugetului de stat, însă cea mai întâlnită era metoda folosirii unor facturi aferente tranzacţiilor fictive.