Funcţionarii şi personalul contractual din Primăria Paşcani ar putea rămâne fără salarii pentru luna iulie. Asta deoarece noua grilă de salarizare trebuie să fie aprobată de legislativul local în şedinţa programată luni, 31 iulie de la ora 10.00 iar consilierii din opoziţie dau semne că nu o vor vota, aşa cum s-a întâmplat şi în comisiile de specialitate, în timp ce consilierii PSD se pot baza doar pe şapte voturi, restul fiind în concediu de odihnă. De cealaltă parte consilierii care nu aprobă nouă grilă de salarizare ar putea fi daţi în judecată, chiar de salariaţi, aşa cu a anunţat secretarul institutiei.
Proiectul a fost propus spre aprobare de primarul municipiului în urma consultării cu funcţionarii şi personalul contractual, după modificările legislative recent intrate în vigoare. Administratorul public a explicat că nici unul dintre angajaţii Primăriei nu va avea salariul de bază mai mic decât cel primit până acum. În schimb o parte dintre ei vor avea venituri mai mari iar alţii mai mici, mai ales cei care încasau sporuri substanţiale. Printre ei se număra unii funcţionari de la Serviciul de Finanţe Locale şi Contabilitate, dar şi administratorul public.
Nouă grilă de salarizare a fost făcută în funcţie de coeficienţii de salarizare stabiliţi de primar, conform legii. La Paşcani edilul municipiului a preferat ca toţi salariaţii să beneficieze de coeficientul maxim – ca baza de calcul iar diferenţierile salariale au fost făcute în funcţie de vechime. În schimb edilul municipiului are la dispoziţie 5% din fondul de salarii pentru acordarea de stimulente, în jur de 30.000 de lei pe lună. Primele urmează să fie acordate pe criterii de performanţă, iar evaluările se vor face pe baza fisei postului. Sunt şi limite în acordarea lor: până la două salarii minime pe an.
Din punct de vedere bugetar, noile măsuri nu vor avea un efect imediat. Executivul a anunţat că se va încadra în fondul de salarii deja aprobat, peste 3,9 milioane de lei, dar urmează suplimentarea lui cu 30% de anul viitor pentru acordarea de tichete de vacanţă şi alte drepturi suplimentare prevăzute de lege.
Unii consilieri au contestat acesta modalitate de lucru. Ei au solicitat că funcţionarii care nu se achita de sarcinile de serviciu să încaseze salarii mai mici si cei care fac performanta să aibă salarii mai mari iar executivul să prezinte în şedinţa de luni o situaţie comparativă a salariilor, pentru fiecare în parte. Şi reprezentanţii sindicatului ar trebuie să fie prezenţi la şedinţa pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Proiectul privind nouă grilă de salarizare a obţinut avizul comisiilor de specialitate însă doar cu voturile consilierilor PSD. Cei din opoziţie, fie s-au abţinut, fie au votat împotriva pe motiv că nu sunt de acord cu legea aşa cum a fos votata de Parlament şi promulgată de preşedintele României. Asta înseamnă că în şedinţa de luni proiectul ar putea să nu fie aprobat deaorece în sala vor fi prezenţi doar 7 din cei 10 consilieri PSD, restul fiind în concediu de odihnă.
În acest context secretarul Primăriei Irina Jitaru a atras atenţia asupra pericolului ca functionarii să rămână fără salarii pentru luna iulie, situaţie în care consilierii care votează împotriva sau se abţin, vor fi daţi în judecată.
Conform proiectului de hotărâre, primarul Dumitru Pantazi ar urma să aibă o indemnizaţie lunară brută de 9425 lei cu aproape o treime mai mare decât până acum. Şi viceprimarita Gabriela Nedelcu va încasa o indemnizaţie mai mare de 7975 lei iar secretara Irina Jitaru va avea un salariu lunar de 7024 lei. Urmează directorii cu 7022 lei şi şefii de servicii cu 5148 lei.