Boicotată de guvernele tot mai multor state pe motiv de spionaj, aplicația chineză TikTok se transformă pe zi ce trece într-un adevărat motor de căutare pentru tinerii din toată lumea. Aproape 40% dintre aceștia nu apelează la Google Maps sau la Search pentru a-și culege informații, ci la TikTok. În România, situația este și mai gravă, atrag atenția psihologii, care subliniază că astfel tinerii cad pradă ușor dezinformării.
Pentru Generația Z (persoanele născute între 1995 și 2010), aplicația chineză TikTok este locul la care trebuie să apelezi atunci când cauți răspunsuri. Unde să găsești cafenele drăguțe în oraș? Cum se scrie o scrisoare de intenție? În timp ce acestea ar putea fi întrebări pe care milenialii (cei născuți în anii 1980-1995) le-ar pune pe Google și le-ar găsi pe WikiHow sau Tripadvisor, s-a constatat că Generația Z caută sfaturi pe TikTok, potrivit euronews.com.
Un studiu de piață publicat în februarie de Insider Intelligence arăta că aplicaţia TikTok, a cărei utilizare a înregistrat o creştere explozivă în timpul pandemiei de COVID-19 dincolo de publicul său iniţial (adolescenţii), a preluat o parte din cotele de piaţă deţinute până atunci atât de posturile TV, cât şi de serviciile de streaming şi de alte reţele de socializare. „Graniţa dintre social şi divertisment este ambiguă. Eforturile făcute de TikTok pentru a-i incita pe creatorii de conţinuturi online să distribuie videoclipuri mai lungi, conţinuturi în direct şi muzică ajută această aplicaţie să îi ţină pe utilizatori mai mult timp pe platforma sa“, spunea în februarie Jasmine Enberg, analistă la Insider Intelligence.