Manuale, diferite caiete, vocabule, culegeri, penare, pachetul cu mâncare, sticla de apa – toate ajung sa cantareasca vreo patru, cinci kg, iar ghiozdanul e carat in spate, de elev. Medicii avertizează asupra deformării coloanei, iar părinţii dau vina pe sistemul care impune prea multe rechizite.
Pentru a nu afecta sănătatea copilului, ghiozdanul ar trebui să cântărească maximum 10% din greutatea corporală a elevului, spun medicii. De exemplu, un copil de 25-30 kg nu trebuie să aibă un ghiozdan mai greu de 3 kg conform precizarilor specialistilor. Realitatea demonstreaza insa ca povara zilnica din spatele unui elev cantareste cu mult mai mult, iar riscurile pentru sănătate sunt pe masura.
Micutii spun ca nu pot renunta la nimic din ghiozdan ca acesta sa fie mai usor si de multe ori sunt ajutati de parinti atunci cand vin sau pleaca de la scoala. Tot ei recunosc ca de multe ori ii doare spatele.
Invatatorul Petru Miron de la scoala gimnaziala „Iordachi Cantacuzino” din Pascani a gasit o solutie, o parte din culegeri sa fie lasate in clasa, in dulap, iar elevii sa aduca la ei rechizitele stric necesare pentru orarul scolar din ziua respectiva.
Si din cauza ghiozdanului prea greu, pe langa pozitia incorecta la calculator, sanatatea copiilor este afectata.
Greutatea excesivă provoacă tulburări de statică corporală, deformări ale coloanei (scolioze), dureri musculare sau artroze, adaugă specialistul. Pentru a readuce coloana în poziţia corectă, doctorii recomandă practicarea unui sport – gimnastică, înot, atletism sau dans. ziarulorizont.info