3.2 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Grevă generală la început de an? Sistemul de sănătate din Iaşi e în fierbere: infirmiere plătite cu salariul minim pe economie

Sindicaliştii din sănătate se pregătesc de un nou protest la nivel naţional, iar Iaşul nu stă deoparte: SANITAS strânge semnături pentru demararea primelor mişcări de protest, de dinaintea grevei generale.

Situaţiile reclamate de către aceştia sunt grave: Iulian Cozianu, liderul SANITAS Iaşi, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că la majoritatea spitalelor din subordinea Primăriei şi Consiliului Judeţean nu au mai fost făcute angajări de doi ani. Între timp, asistenţi, infirmieri şi brancardieri au ieşit la pensie, au plecat în străinătate sau au murit, iar volumul de lucru a fost preluat de către colegii lor. Situaţia trebuia să se rezolve anul trecut, în urma protestelor din vară, dar Ministerul Sănătăţii a înţeles problema şi a deblocat angajările doar pentru spitalele din subordinea sa – pentru celelalte, lucrurile au fost tergiversate.

„Este situaţia celor 4.500 de medici şi rezidenţi care şi-au luat specializarea şi mulţi vor pleca în străinătate fiindcă angajările sunt blocate. Ni s-a promis o creştere salarială de 20%, când am discutat în vară cu Guvernul, promisiunea a fost că vor fi aceleaşi creşteri ca în învăţământ. Apoi este această situaţie cu deblocarea posturilor pentru că sunt situaţii îngrozitoare: am fost la finalul anului în mai multe spitale din Iaşi şi sunt secţii sau sectoare unde situaţia e dramatică. Din 10 infirmiere, 5 au plecat la pensie. Dacă una se îmbolnăveşte, rămâne o tură neacoperită – sunt cazuri absolut reale”, a declarat Iulian Cozianu.

În medie, o infirmieră câştigă 2.500 de lei

Acesta a explicat că din aprilie 2022, când a fost ultimul examen de titularizare, au fost blocate toate angajările în sistem şi nu a fost absorbită forţa de muncă, astfel încât sistemul să încerce să îşi acopere deficitul existent. Nefiind angajări noi, s-au creat noi goluri: Cozianu vorbeşte despre faptul că la Spitalul de Neurochirurgie, unde lucrează şi acesta, un brancardier a decedat şi unul a plecat în străinătate, iar o secţie de chirurgie a rămas, temporar, fără astfel de angajaţi.

„Cea mai dramatică situaţie e la infirmiere, unde salarizarea e atât de proastă încât cum au ieşit la pensie, cum au plecat din sistem. Media la salariu e 2.500 de lei, dar asta pentru că sunt infirmiere în UPU sau în ATI care câştigă şi 3.500 de lei lunar, cu sporuri mari. Dar cele care lucrează în secţii cu 12% spor sunt la salariul minim pe economie. Sunt cazuri de infirmiere care câştigă sub 2.000 de lei lunar, bani în mână”, a explicat Iulian Cozianu.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări