4.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 3, 2025

Guvernul a aprobat coplata: pacienţii vor plăti din aprilie o taxă pentru spitalizare

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare. Excepţie de la coplată fac serviciile acordate în cazuri de urgenţă.
Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, informează Mediafax.
Pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii. Ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult. Introducerea coplăţii s-a decis în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), taxa aplicându-se, pentru început, numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari.

„Am reusit să negociem coplata prin discuţiile cu FMI astfel încât această să nu se aplice la toate serviciile medicale, ci numai la serviciile spitaliceşti pe caz extern cu excepţia medicinii de urgenţă. La externare o singura dată, nu pe zi, nu pe săptămână, o singură dată la ieşirea din spital, valoarea ei va fi de până la 10 lei. Ea va face parte din contractul cadru“, a mai precizat ministrul Nicolăescu, în ianuarie.
În cadrul unui interviu acordat „Adevărul” în luna februarie, Eugen Nicolăescu a afirmat că introducerea taxei modice sub forma coplăţii „îi va sensibiliza pe unii şi-i va face atenţi”, pentru că„omul, când dă un leu pentru sănătatea lui, devine mai responsabil”. „Dacă nu dă nimic şi crede că totul este gratis, atunci este indiferent cu sănătatea lui. Unii fumează 5 pachete. S-ar putea să fumeze 1 sau 2 sau deloc. Unii mănâncă aiurea, cu toate că îşi permit să mănânce bine, îngrijit, raţional, să-şi poarte de grijă. Unii nu fac niciun fel de exerciţui fizic – nici măcar nu merg pe picioare! Cu toate că i-ar ajuta. Ei, în clipa când te-apuci să iei un leu – să ştiţi că şi coplata aceasta modică despre care se tot vorbeşte, modestă, cum am convenit cu FMI şi cum o să vedeţi în aprilie când o să apară scrisoarea de intenţie, sunt convins că-i va sensibiliza pe unii şi că-i va face atenţi”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a mai atras atenţia asupra existenţei unor oameni care „consumă foarte mulţi bani în spital”. „Vă spun din statisticile din spitale”, a atenţionat ministrul. „Consumă şi hrană, şi anumite medicamente, injecţii, perfuzii, lucruri foarte mici care ar putea să se facă în ambulatoriu de specialitate, la medicul de familie, în centrul de permanenţă sau care ar putea să se facă chiar într-un centru multifuncţional, dacă omul locuieşte la ţară. Deci, s-ar putea face fără să ajungă la spital.”
„În consecinţă, cred că atunci când omul ştie că dă 5 lei sau 10 lei este mai atent şi, poate, asta va micşora un pic numărul de internări nejustificate, cum le numim noi”, a adăugat Nicolăescu.

CINE ESTE SCUTIT DE COPLATĂ ÎN SPITALE Pentru serviciile de urgenţă, cele primite în ambulatoriu de specialitate, pentru medicina de familie şi în cazul analizelor medicale, pacienţii nu vor plăti nimic în plus. Potrivit legii, coplata nu se aplică pentru copiii cu vârste de până la 18 ani, pentru tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. De asemenea, sunt scutiţi de la coplată şi ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate care nu au venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc 740 de lei pe lună.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat în luna ianuarie că Ministerul a propus pentru coplata o limită minimă de 5 lei şi una maximă de 10 lei şi că nivelul efectiv pentru fiecare spital în parte va fi aprobat de consiliul de administraţie al fiecărei unităţi medicale. Potrivit unui studiu realizat de compania Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, 53% din români se opun introducerii sistemului de coplată, chiar dacă suma care va fi plătită la externare nu depăşeşte 10 lei. Principalul motiv pentru care românii nu sunt de acord cu introducerea coplăţii este că ei nu consideră că va avea efecte semnificative pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite de spitale.

Sursa: mediafax.ro

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...