Statul încurajează fumatul şi plăteşte mai mult decât câştigă de pe urma comercializării produselor din tutun, susţine preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof.dr. Florin Mihălţan. Potrivit acestuia, nerespectarea recomandărilor Comisiei Europene în ceea ce priveşte interzicerea ţigărilor lungi, slim şi a celor cu arome duce la „o falsă economie”.
„Atunci când s-au făcut estimările cu privire la banii de care statul ar dispune odată cu nerespectarea recomandărilor s-au luat în calcul doar costurile directe, nu şi cele indirecte. Este o anomalie să spui că dacă nu interzici anumite tipuri de ţigarete statul câştigă mai mult”, a declarat pentru gândul prof. dr. Florin Mihălţan.
Câţi bani alocă statul anual persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza fumatului
Potrivit reprezentantului Societăţii Române de Pneumologie, factura pe care statul român trebuie să o plătească anual pentru persoanele care se îmbolnăvesc din cauza fumatului este de 278,6 milioane de euro, din care 158 milioane de euro merg către tratamentul bolilor provocate de fumat, 5 milioane se duc pe concediile medicale care au drept cauză afecţiuni asociate fumatului, 89 de milioane de euro pentru pensionări anticipate şi 26,6 milioane de euro pentru decese premature din cauza fumatului.
Pe de altă parte, Executivul susţine că statul ar pierde un miliard şi jumătate de lei anual, echivalentul a peste 330 de milioane de euro, numai din accize, dacă s-ar interzică vânzarea ţigărilor subţiri, lungi şi mentolate în România.