2 C
Paşcani
marți, decembrie 24, 2024

Guvernul plimbă milioanele prin faţa primăriilor cu datorii. Vezi lista arieratelor

Primarii din judeţ au rămas cu buza umflată după rectificarea bugetară de la începutul lunii. Guvernul a alocat un miliard de lei pentru plata datoriilor înregistrate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. În medie, fiecare judeţ ar urma să beneficieze de 25 milioane lei. Suma ar fi suficientă pentru acoperirea tuturor arieratelor înregistrate de consiliile locale către diverşi furnizori. În total, datoriile restante ale comunelor şi oraşelor către furnizori şi creditori se ridică la aproape 15 milioane lei. „Nu ştim deocamdată ce sume vor fi alocate efectiv pe judeţul Iaşi. Aşteptăm şi noi precizări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Maria Ţăran.
Prevederile ordonanţei Guvernului prin care s-a făcut rectificarea bugetară au fost generoase. Deşi veniturile statului au scăzut cu 1,9 miliarde lei, iar deficitul bugetar a crescut cu 1,2 miliarde lei, totuşi s-a găsit un miliard de lei care va fi alocat „pe judeţe şi municipiul Bucureşti, în scopul plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local, şi a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale la data de 31 iulie 2013”. Comuna Trifeşti este de departe campioană în privinţa datoriilor înregistrate, având de achitat peste 3 milioane lei. „Am terminat un proiect de aducţiune de apă, canalizare şi staţie de epurare. Trebuie să ne vină 1,9 milioane lei de la Ministerul Mediului. Am făcut şi un credit la Trezorerie de un milion şi ceva ca să achităm. De aici şi datoriile”, a explicat primarul Alexandru Ivănucă (PDL). Banii pe care îi va împărţi însă Guvernul nu vor ajunge şi la Trifeşti. Alocările financiare vor fi făcute doar în cazul în care furnizorul la care este datoare primăria are restanţe la bugetul de stat. Concret, pentru ca Trifeştiul să fie ajutat financiar, ar fi trebuit ca firma care a executat lucrările, Geprocon SA, să fie datoare statului. „Practic, se merge pe un fel de compensare. Dar firmele nu pot participa la licitaţii dacă au datorii la stat. Dacă Geprocon avea datorii, nu prindea lucrarea. Dacă nu are datorii, nu primim bani. Nu ne ajută cu nimic ordonanţa şi nu ştiu dacă ajută pe cineva”, a spus Ivănucă.
O situaţie similară se regăseşte şi la Ciorteşti. Primăria datorează aproximativ 350.000 lei pentru lucările de asfaltare a unui drum comunal. Nici în acest caz însă, firma care a lucrat nu are datorii la bugetele statului. „Cam toţi primarii sunt în aceeaşi situaţie. Acum, ce să zic? E Guvernul nostru, cică, dar până acum nu ne-a ajutat cu nimic. Ne descurcăm pe plan local. Banii o să meargă tot la cei care au proiecte mari şi la care firmele au intrat în probleme financiare”, a apreciat primarul Gheorghe Gurzun (PSD). Un caz fericit este reprezentat de comuna Ciurea. Aceasta va avea ocazia să îşi achite aproximativ două treimi din arieratele de 340.000 lei pe care le înregistrează. „Noi avem datorii la Salubris, de exemplu, adică la un furnizor care are şi el datorii. Ar trebui să prindem cam 200.000 lei. Dacă şi E.ON are datorii la stat, mai prindem câteva zeci de mii. Avem 3.000 de becuri în comună şi costă”, a spus primarul Cătălin Lupu (PSD). E.ON Energie nu apare însă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca având datorii la bugetele statului. „Primarii care vor primi bani ca să plătească din datorii îi numeri pe degete. Bine măcar că nu intrăm în insolvenţă. Ne-am făcut calculele şi deocamdată stăm bine”, a încheiat primarul din Trifeşti.

Ziarul de Iasi

Recomandări