sâmbătă, iulie 19, 2025
21.4 C
Paşcani
Login

Guvernul Romaniei: Consilierii au voie să se voteze viceprimari sau preşedinţi de CJ

Consilierii locali sau cei judeţeni au voie să participe la vot dacă sunt propuşi pentru funcţia de viceprimar sau preşedinţi ai Consiliior judeţene. Clarificarea a fost făcută chiar de Guvernul României, printr-o reglementare de ultim moment, având în vedere situaţia specială din judeţul Iaşi creată la solicitarea prefectului.
Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 42 din 30 iunie 2016, publicată în Monitorul Oficial nr 492, privind stabilirea unor măsuri financiare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
La capitolul IV, articolele 1, se arată că ” la deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau schimbarea din funcţie a viceprimarului participa şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune”.

De asemenea la articolul 2 se arată că „la deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcţie a preşedintelui sau vicepreşedinte al consiliului judeţean participa şi votează consilierul judeţean care candidează la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean, respectiv preşedintele sau vicepreşedintele consiliului judeţean a cărui eliberare din funcţie se propune”.
Noile prevederi legale validează practic hotărârile Consiliului Local al Municipiului Iaşi şi Consiliului Judeţean Iaşi de alegere a viceprimarilor, preşedintelui şi vicepreşedintelui CJ, contestate de prefect  pe motiv că cei aleşi în funcţiile respective au participat la vot.
Mai mult, prin precedentul din judeţul Iaşi erau în pericol de a fi anulate mii de hotărâri similare, din toată ţara.
La Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău şi comunele din judeţ, consilierii propuşi în funcţii de conducere nu au participat la vot, la solicitarea Prefecturii, în urma unei adrese trimise Primăriilor încă din luna aprilie. Mai mult ei nu au participat nici măcar la votul de validare în funcţia de consilier, din acelaşi motiv.
Menţionăm că la Paşcani, după primul tur de vot, s-a ajuns la egalitate ( 9/9  voturi)  la desemnarea  viceprimarului deoarece, Gabriela Nedelcu, singura propunere pentru această funcţie s-a abţinut. Din acest motiv s-a reluat procedura de vot în baza articolului 12 din OUG 35/2002 conform căruia a fost declarat câştigător candidatul cu cele mai multe voturi, nu cu majoritatea. Consilierii din opoziţie au părăsit sala pentru a bloca procedura de vot şi au anunţat că vor contesta rezultatul pe motiv că ar fi fost încălcată legea.

Recomandări