-0 C
Paşcani
duminică, decembrie 15, 2024

Guvernul vrea ca CNA să aibă putere de dezicie asupra conținutului de pe YouTube. Ce efect ar putea avea adoptarea unei astfel de măsuri

Consiliul Național al Audiovizualului ar urma să primească mai multe prerogative, dacă proiectul Guvernului este adoptat. Printre acestea se numără și capacitatea de a elimina conținutul considerat nepotrivit de pe platformele de videostreaming.

Platforme precum YouTube sau Netflix vor trebui să respecte reglementările Consiliului privind domeniul audiovizual. CNA va putea să oblige furnizorii de servicii de acest tip să îndepărteze anumite conținuturi care pot afecta dezvoltarea minorilor, care incită la ură sau care instigă la săvârșirea unei infracțiuni, arată Adevărul, citând Profit.ro.

Din informațiile obținute în exclusivitate de sursa citată, proiectul mai prevede și obținerea unei autorizații de funcționare de la CNA. Aceasta va putea fi obținută după ce platforma de videostraming depune un document care să conțină denumirea acesteia, statutul juridic și sediul social, numele reprezentantului legal și structura acționariatului până la nivel de persoană fizică și juridică.

Inițiativa Executivului are la bază Directiva UE nr. 1808/2016 privind furnizarea de servicii mass-media audiovizuale, având în vedere evoluția realităților pieței. Pe scurt, reprezentanții Uniunii Europene au încercat să creeze un cadru de egalitate între audiovizualul clasic și noile tipuri de conținut care au apărut odată cu dezvoltarea internetului.

În documentul adoptat de Uniunea Europeană, se argumentează că radiodifuzorii comerciali sunt nedreptățiți față de serviciile de tip video-on-demand, precum Netflix, și cele cu conținut creat de utilizatori (Youtube), care nu trebuie să respecte o legislație locală privind tipul de content pe care pot să îl livreze.

CONTINUARE PE MEDIASTANDARD.RO

Recomandări