Încă din primăvară, sistemul de învățământ s-a confruntat cu o întreaga criză a schimbării: dezbaterile noii legi a Educației și grevele profesorilor. De luni, copiii se întorc în bănci, însă în ce măsură vor fi afectați de noile dispoziții?
După mai bine de 12 de la ultima Lege a Educației (nr. 1/2011 din 5 ianuarie 2011), ministerul a adoptat în luna iulie a acestui an una nouă, care a intrat în vigoare pe 2 septembrie, cu doar nouă zile înainte de începerea anului școlar. Încă din 2022, Legea învățământului preuniversitar a stârnit controverse pe diverse aspecte precum: structura anului școlar, manualele școlare, acordarea burselor, admiterea la liceu, susținerea examenului de bacalaureat, dar nu numai.
„Weekend Adevărul“ a discutat cu Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților pentru a afla mai multe detalii despre ce propuneri au avut părinții, ce a fost luat în considerare de către minister, dar și despre ce nemulțumiri există în continuare. „Am investit sute de ore în comisii la Parlament și Ministerul Educațiilor. Dacă luăm în calcul momentul 2016, când a început proiectul «România educată» și s-au făcut grupuri de lucru la Administrația Prezidențială, diverse dezbateri, apoi la Ministerul Educației și în Parlament“, a explicat Iulian Cristache. De asemenea, acesta a subliniat faptul că propunerile care au venit din partea Federației Naționale a Părinților, dar și a elevilor, prin Consiliul Național al Elevilor, au avut ca scop reglementarea unui „un sistem educațional echitabil, inclusiv, cu egalitate de șanse și tot ceea ce înseamnă principii generale pentru o lege și un sistem educațional corect“.
(…)
Acordarea burselor, subiect de dezbatere
Noua lege a educației prevede eliminarea burselor de studiu și de performanță, dar și introducerea unei categorii noi – bursa tehnologică. Cele dintâi se acordau elevilor cu media generală cel puțin 7,50, iar în anul școlar precedent, aproximativ 91.000 de elevi beneficiau de acestea.
Cuantum burse:
- bursă de merit: 450 lei/lună;
- bursă socială: 300 lei/lună;
- bursă tehnologică: 300 lei/lună;
- bursă de excelență olimpică I și II – cuantum diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute
Un proiect care a fost pus în dezbatere publică prevedea ca bursa de merit să fie acordată la 30% din elevii unei clase, fără un prag minim de medie. Federația Națională a Părinților nu este de acord cu acest proiect, după cum susține Iulian Cristache, și propune o altă metodă: „Noi propunem ca elevii cu medii de peste 9,50 în sus să primească aceste burse, iar dacă ministerul are fonduri, atunci să dea și celorlalți, cu medii sub 9,50, într-un procent de 30%. Nu vom fi de acord ca un elev care are 9,80 într-un colegiu de vârf să nu primească bursă și să se uite cu jind la unul cu media 6, care, bineînțeles că și el are dreptul să primească ajutor financiar de la stat, egalitatea de șanse trebuie dată în ambele sensuri“.