0.2 C
Paşcani
miercuri, februarie 5, 2025

Hârlău: Nul sau fază; hoţ sau client cinstit? Dorel s-a judecat cu E.On pentru 7.000 de lei

Un ieşean din Hârlău a scăpat basma curată după ce a fost acuzat de E.On Energie de furt de curent electric. După ce procurorii au clasat cauza, furnizorul s-a adresat totuşi instanţei, cerând obligarea omului la plata a 7.000 de lei, reprezentând contravaloarea consumului fraudulos. După mai bine de 5 ani de proces, Judecătoria Hârlău s-a pronunţat marţi.

 

Suspiciunea asupra lui Dorel A. a început să planeze în februarie 2015, când reprezentanţii E.On au făcut un control la domiciliul acestuia. Au înlocuit contorul de pe casa scării, menţionând constatarea unei intervenţii neautorizate. Astfel, nulul de alimentare a contorului ar fi fost înrerupt, nemaiînregistrându-se consumul de energie, iar în tabloul din apartament se folosea un nul improvizat. A urmat o plângere penală, dar şi imputarea, printr-o acţiune în instanţă, a unui consum estimat în valoare de 7.041 lei. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău nu au putut stabili însă vinovăţia clară a lui Dorel A. Firul de nul al contorului era întrerupt, dar izolaţia sa era intactă, iar sigiliile E.On erau intacte, fiind plauzibil să se presupună că avusese loc un accident, nu o intervenţie neautorizată. Oricum, contorul aflându-se pe casa scării, nu se putea stabili cine ar fi intervenit asupra lui. Probele prezentate de E.On procurorilor nu demonstrau existenţa vreunui fir suplimentar instalat în apartamentul cetăţeanului, menţiunea fiind făcută doar în nota de constatare din februarie 2015. În cele din urmă, procurorii au decis clasarea cauzei, motivat de faptul că fapta nu există.

Concluziile procurorilor au fost înaintate instanţei, în completarea cercetării judecătoreşti. „Instanţa reţine că nu s-a făcut dovada vreunei intervenţii asupra grupurile de măsurare a energiei electrice ori a blocării accesului furnizorului, din filmările depuse la dosar punându-se în evidenţă atitudinea cooperantă şi «mirată» a pârâtului. Instanţa constată că nu există nicio încălcare a dispoziţiilor contractelor încheiate între reclamantă şi pârât, care să presupună obligarea pârâtului la plata de daune. Simpla emitere a unor facturi de către reclamantă, chiar şi în condiţiile stabilite de normele în vigoare ce reglementează distribuţia energiei electrice (în cazul consumului fraudulos) nu justifică obligarea pârâtului la plată, din moment ce nu s-a făcut, în niciun mod dovada intervenţiei neautorizate a acestuia asupra contorului electric”, au concluzionat magistraţii, care au decis respingerea cererii E.On. Luată marţi, decizia poate fi atacată cu apel.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări