1.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

HEPATITA – PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA

C.P. Astazi 21 noiembrie 2014 ora 14.00, a avut loc la Colegiul Tehnic de Cai Ferate “Unirea” Pascani conferinta cu tema “HEPATITA – PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA” sustinuta de dr. Camelia Bugioeanu – medic primar gastroenterolog in cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani.

DESPRE HEPATITA

Elevii claselor VIII-XII au participat astazi la dezbaterile initiate si conduse de invitatul special. Conferinta a avut drept scop constientizarea elevilor asupra acestei probleme de sanatate publica.

Societatea Romana de Gastroeneterologie si Hepatologie (SRGH), al carui membru este si doamna doctor Camelia Bugioeanu, stipuleaza in raportul anual ca hepatita virala ucide de 2 ori mai multi oameni decat infectia HIV si aproximativ 80000 de persoane mor anual pe continentul nostru doar prin complicatiile infectiei cu virus hepatitic C. S-a ajuns in aceasta situatie din cauza lipsei de informatii asupra modului de trasmitere al acestor infectii, asupra posibilitatii de preventie prin vaccinare pentru hepatita B si asupra posibilitatilor terapeutice existente, daca afectiunile sunt descoperite de timpuriu si tratate in faze incipiente.

In acest context, atat conducerea Colegiului Tehnic de Cai Ferate “Unirea” Pascani, cat si specialistul din cadrul Sectiei de Gastroeneterologie au ajuns la concluzia ca aceste informatii vor fi de un real folos elevilor de liceu, pentru a îi putea feri de aceste infectii, dar si pentru ca acestia sa poata transmite mai departe aceste informatii in familie si mai apoi in comunitate.

Medicul primar gastroeneterolog, Camelia Bugioeanu, le-a prezentat elevilor modalitatile de transmitere ale acestor afectiuni, tabloul clinic cu semne si simptome specifice, regimurile terapeutice si caile specifice de prevenire. S-a pus accentul in primul rand pe modalitatea cea mai eficienta de preventie pentru hepatita B, dar si pentru hepatita D, si anume posibilitatea de vaccinare.

S-au adus in discutie dezbaterile intense care au existat atat in media (presa scrisa si TV), dar si in spatiul virtual, pe internet, cu privire la beneficiile si riscurile vaccinarii, doamna doctor pledand pentru vaccinare si sustinand ca efectele adverse ale vaccinarii sunt minore si de scurta durata comparativ cu complicatiile majore ale hepatitelor cronice, care sunt ciroza hepatica si cancerul hepatic, cu evolutie fatala catre deces.

Hepatita este cunoscuta ca „ucigasul tacut“ din cauza lipsei simptomelor, pâna în etapele avansate ale bolii.

Ca atare, aceasta boala reprezinta o problema serioasa de sanatate publica în tari unde prevalenta este ridicata, precum este si România. SRGH preconizeaza ca pâna în anul 2030, numarul de cazuri de ciroza hepatica si cancer hepatic din România se va dubla. De aceea, este necesar ca si în comunitatea noastra sa se caute solutii pentru a se initia aceste campanii de informare in masa asupra modalitatilor de transmitere, dar si de preventie a acestor boli care se instaleaza la varste tinere si au evolutie cronica si sfarsit fatal, cum sunt hepatitele virale.

Recomandări