Procesul de dezinstituționalizare a copiilor din Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” a început în februarie 2014 prin parteneriatul încheiat între Hope and Homes for Children și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. În acel moment, în centru se aflau 215 copii și tineri, dintre care câțiva cu dificultăți de învățare și alții cu deficiențe ușoare, care freceventau școala specială din localitate. Hope and Homes for Children s-a ocupat de evaluarea individuală și de identificarea alternativelor de transfer pentru fiecare în parte: reintegrarea în familiile naturale sau extinse, plasarea în asistență maternală, transferul în internate școlare, cu vizite în familie în vacanțe și la sfârșit de săptămână. Tinerii care urmau să părăsească sistemul de protecție au fost sprijiniți prin programul de integrare socio-profesională, iar copiii pentru care reintegrarea în familie
și asistența maternală nu sunt posibile sunt mutați în case de tip familial, în care trăiesc cel mult 10- 12 copii.
În februarie 2018, în centrul de plasament mai erau 61 de copii și tineri, cu vârste între 12 și 20 de ani. 38 de copii din Centrul de plasament „Sfântul Spiridon” vor fi transferați în case de tip familial, iar 23 vor rămâne în internat școlar, având posibilitatea de a-și vizita familiile. Dintre aceștia, 12 băieți cu vârste între 13 și 17 ani s-au mutat în noua casă, unde se vor bucura de un mediu apropiat de cel familial și vor primi îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.
A doua casă de tip familial pe care Hope and Homes for Children o va da în folosință în cadrul procesului de închidere a acestui orfelinat este deja finalizată, copiii urmând să se mute în ea în curând. În toamna acestui an, Fundația va termina și construcția celorlalte două case de tip familial necesare închiderii Centrului de Plasament „Sfântul Spiridon”, toate cele patru locuințe fiind mobilate și decorate cu sprijinul JYSK România.
Iași este județul în care există, în prezent, cele mai multe instituții de tip vechi. În 1997, la nivelul județului existau 35 de centre de plasament în care erau instituționalizați peste 5.000 de copii. În 2017, numărul copiilor din instituții și din apartamente de tip familial a ajuns la 950, în timp ce 1.450 de copii se aflau în asistență maternală. Hope and Homes for Children și DGASPC Iași au finalizat, la începutul acestui an, închiderea Centrului de Plasament „Veniamin Costache” și se află în proces avansat de închidere a încă două centre de plasament din cele 11 rămase în județ: „Ion Holban” din Iași și „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos.
Pe parcursul procesului de dezinstituționalizare, Hope and Homes for Children se ocupă de
construcția caselor de tip familial pe care le predă apoi spre administrare către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județ, continuând monitorizarea copiillor.
„De fiecare dată când deschidem o casă de tip familial, deschidem o poartă spre viitor pentru fiecare copil și tânăr. Le mulțumim partenerilor de la DGASPC Iași alături de care lucrăm la procesul de dezinstituționalizare în județ și le mulțumim tuturor partenerilor și susținătorilor Hope and Homes for Children care înțeleg cât de important este pentru acești copii un nou start în viață”, a spus Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa Centrală și de Sud în cadrul Hope and Homes for Children.
„Beneficiile închiderii Complexului de Servicii Sociale pentru Copii din Târgu Frumos în colaborare cu Hope and Homes for Children sunt creşterea calităţii vieţii copiilor prin schimbarea mediului fizic și stimularea constantă a copiilor şi tinerilor prin implicarea lor în activităţi recreative, gospodăreşti, educative, de comunicare şi socializare care să fie susţinute de membri de personal perfecţionaţi prin programe de pregătire continuă susţinute de Fundaţie. Totodată, se facilitează reintegrarea în familia naturală, în familia extinsă sau substitut a unui număr mai mare de copii cu sprijinul oferit de
Hope and Homes for Children”, a spus Florin Ion, director general al DGASPC Iași.
„Este prima casă Hope and Homes for Children mobilată de JYSK care este inaugurată, dintr-un șir de șase case pe care le vom amenaja în primul an de colaborare. Am privit cu bucurie cum copiii și- au văzut pentru prima dată noua casă și am simțit emoția lor când au descoperit o casă cu atmosferă prietenoasă și caldă, unde pot locui ca o adevărată familie. Ne bucurăm că am putut lua parte la această schimbare în bine a vieții lor și așteptăm cu nerăbdare să fie inaugurate și celelalte case. De asemenea, în anii următori avem în plan continuarea parteneriatului semnat cu Hope and Homes for Children și mobilarea altor case de tip familial. Sperăm că în următorii ani toți copiii aflați în instituții de tip vechi se vor muta în case de tip familial”, a declarat Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria.