Hram la Biserica Sfânta Vineri din Pașcani.
Mii de credincioși au participat la slujbă și agapa frățească
Județul Iași a fost în această perioadă în sărbătoare. La Catedrala Mitropolitană sute de mii de pelerini din toată țara s-au închinat la Sfânta Parascheva și au participat la slujbele religioase dedicate zilei de 14 octombrie. Și la Pașcani, în zi de sărbătoare, la biserica Sfânta Vineri mii de oameni au venit pentru rugăciune. La parohia preotului Costel Olaru, ca în fiecare an a fost aglomerație. După slujbă, a fost oferită o agapă frățească.
Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT
Sărbătoare la Biserica Sfânta Vineri din Pașcani. Sâmbătă, 14 octombrie, când este marcată ziua Cuvioasei Parascheva, mii de credincioși au venit să se roage, să aprindă lumânări, să dea de pomană alimente și să asiste la slujba religioasă oficată de un sobor de preoți din Protopopiatul Pașcani condus de preotul Costel Olaru.
Fiind hramul bisericii, lăcașul a fost îmbrăcat în haine de sărbătoare, cu flori și după slujba religioasa s-a cântat – la mulți ani! De asemenea, toți cei prezenți au primit câte o iconiță ce a fost sfințită la Iași, la recla Sfintei. Și pentru că în biserică sunt aduse veșmintele Sfintei, credincioșii s-au închinat pentru iertarea păcatelor și sănătate.
Și cum deja se obișnuite de câțiva ani, curtea bisericii din zona Vale Pașcani, în apropierea pieței, a fost plină până la refuz de credincioșii ce au participat și la agapa frățească de unde nu au lispit – ciorba, sarmalele, friptura, cozonacul și vinul. Înainte de a servi mâncarea, aceasta a fost binecuvântată.
Menționăm că Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută şi sub numele de Paraschiva, este prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. Cuvioasa este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română ci şi de către alte biserici de rit oriental. De asemenea, este cunoscută că fiind sfânta patroana a Moldovei. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi de 371 de ani.