Zi de mare bucurie la bisericile cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: două biserici din zona Pașcani, o biserică din Târgu Frumos și una din Deleni- Hîrlău, care poartă numele acestor sfinți, au fost astăzi îmbrăcate în haină de sărbătoare, iar la slujbă s-au adunat cu această ocazie, sute de credincioși.
Biserica din Sodomeni spre exemplu, a devenit astăzi neîncăpătoare pentru creștinii, care au venit să participe la marea sărbătoare, să se închine sfântului și să asculte cuvântul de învățătură rostit de preotul Mihai Dascălu.
Așa cum se obișnuiește înainte de marile sărbători creștine, aseară a fost susținută pentru pregătirea acestei zile de sărbătoare o slujbă de vecernie, în sobor de preoți, la care au participat pe lângă creștinii din localitate, invitați și pelerini.
Biserica din Sodomeni, datează de aproape 150 de ani, fiind o bijuterie a artei bizantine prin pictura interioară păstrată intactă, cât și prin catapeteasma împodobită recent după canoanele bisericești.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cei mai importanți mesageri ai religiei creștine, indiferent de confesiune, fiind cei care au răspândit credința în toate colțurile lumii, întemeind comunități și transmițând mai departe învățătura lui Iisus Hristos.
Moartea lor martirică a fost în aceeași zi, pe 29 iunie a anului 67, motiv pentru care creștinii îi sărbătoresc odată pentru că este ziua în care aceștia s-au jertfit pentru apărarea credinței.
Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. El a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos, la cererea sa, pentru că nu se considera vrednic să fie martirizat asemeni Mântuitorului Hristos.
Sfântul Apostol Pavel a propovăduit învățătura creștină tuturor, străbătând în trei călătorii misionare toată Asia, Spania, Britania şi Italia, înfiinţând comunităţi creştine şi hirotonisind episcopi, preoţi şi diaconi. El a murit la Roma, în aceeaşi zi cu Petru, tot ca martir, prin decapitare.
Apostolii Petru şi Pavel sunt patronii penitenciarelor, pentru că amândoi au fost închiși în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero, sărbătoarea fiind denumită popular Sânpetru, fiind cel mai cunoscut „sfânt” al calendarului popular. Sărbătoarea era anunţată de repere cosmice şi terestre precum: apariţia licuricilor, amuţitul cucului sau răsăritul constelaţiei Găinuşei.
În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti, se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămările cereşti, împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor, fierbe grindina pentru a o mărunţi şi a o face mai puţin periculoasă,
Menționăm că în această zi care marchează și terminarea postului dedicat celor doi martiri creștini, își sărbătoresc hramul și alte biserici din zona noastră, precum cea din Cristești sau Poiana Deleni, cât și o biserică din Târgu Frumos.