Zi de sarbatoare pentru credinciosi. Bisericile care poarta hramul Sfantului Gheorghe au facut slujbe speciale, iar gospodinele au adus cele mai bune bucate pentru a le da de pomana de sufletul celor morti. Slujbele au fost tinute de un sobor preoti, iar la final, majoritatea dintre credinciosi au primit pachete cu mancare.
Zeci de credincioşi au participat astăzi la hramul bisericii din Lunca Pascani, ce poarta numele de Sfantul Gheorghe. La slujba de pomenire au participat 12 preoti ce slujesc la biserici din Pascani si comunele din imprejurimi, dar si oficialitati locale.
Si pentru ca slujba a fost mai lunga decat se asteptau credinciosii care statea afara cu masa plina de bucate traditionale de Paste, dar si cu vin, acestia au desfacut sticlele si au inceput sa bea.
Gospodinele prezente astazi la biserica spun ca traditia se pierde si ca nu mai este cum era in anii din urma.
Zi de sarbatoare a fost si la biserica din Fantanele, unde credinciosii s-au adunat in numar mare la hram.
Si pentru ca Sfantul Gheoghe e ocrotitorul orasului Hirlau, astazi sute de credinciosi in frunte cu primarul orasului, Constantin Cernescu, au participat la slujba si la hramul bisericii.
Si pentru ca la orice hram, credinciosii primesc de pomana, si primaria Hirlau a pregatit sute de pachete cu oua rosii, cozonac, saramale, colaci si prosoape, stropite cu putin vin rosu.
În tradiţia populară, Sf. Gheorghe marchează începutul verii pastorale. În popor, această zi e plină de obiceiuri şi de datini ce-i marchează importanţa.
Cu ocazia Sf. Gheorghe – al cărui nume înseamnă agricultor, în greacă – aproape un milion de români îşi serbează onomastica. Cei mai mulţi, peste 770.000, sunt bărbaţi. Dintre aceştia, aproximativ 600.000 se numesc Gheorghe sau Ghiorghe, iar 140.000 sunt botezaţi George. La femei, cele mai multe sărbătorite ale zilei, 139.000, poartă numele de Georgeta. www.bittv.info