Iarba verde cu căpușe. Cum să scoatem insecta din piele
Odată cu venirea sezonului cald, apar și pericolele din iarbă: căpușele. O ieșire la iarbă verde se poate termina cu o înțepătură de căpușă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să o îndepărtezi.
De la încălzirea vremii nu trece zi fără ca la spitale să nu se prezinte măcar o persoană muşcată de căpuşe. Deşi nu sunt dureroase, aceste muşcături pot fi foarte periculoase. În cazul în care în prima lună de la mușcătură pacientul se confruntă cu dureri de cap, febră sau frisoare trebuie să se prezinte de urgență la medic.
Specialiștii spun că pentru a o scoate acasă, este recomandată folosirea unei pensete. Astfel, incearca să o prinzi cât mai aproape de partea unde este prinsă de piele pentru a-i smulge capul. Altfel, riști ca zona să se infecteze. Nu o apuca de corp pentru că riști ca sângele din interior să fie împins în corpul tău. După ce căpușa a fost scoasă, zona trebuie curățată cu apă caldă și săpun, sau cu un antiseptic de uz general.
Stand upRoxana – Cea mai gravă boală transmisă de căpușe este Lyme sau boala cu o mie de feţe, care afectează întregul organism şi care poate fi chiar fatală. Boala poate fi transmisă doar de către capușele purtătoare ale virusului borrelia. Potrivit medicilor, în doar circa cinci cazuri dintr-o sută pacientul este infectat. Abia după mai multe săptămâni, virusul poate fi depistat în organism.
Pentru a preveni înmulţirea căpuşelor, proprietarii de terenuri sunt sfătuiţi să şi le salubrizeze şi amenajeze prin îndepărtarea frunzelor căzute şi prin tăierea vegetaţiei şi a tufelor.