Cadrele didactice cărora nu le-a fost emisă decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2025 nu împlinesc vârsta de 70 de ani pot fi menţinute în activitate ca titular, la cerere, în anul școlar următor.
Acestea trebuie să depună o cerere la secretariatul unității de învățământ, conform metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026, începând de mâine, 8 ianuarie, până pe 23 ianuarie.
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede ca profesorii să poată rămâne titulari până la 70 de ani. Art. 229, alin. (11) arată următoarele: „Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”.
Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani
Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2025-2026 a fost aprobată prin Ordinul nr. 7.495 din 2 decembrie 2024. La articolul 31, alin. (5), metodologia arată că cererea de menținere în activitate poate fi depusă de „personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2025 nu împlineşte vârsta de 70 de ani”.
Potrivit metodologiei-cadru, cererea trebuie depusă la secretariatul unității de învățământ, în perioada 8-23 ianuarie 2025.
Ce condiții trebuie să îndeplinească profesorii care vor să își prelungească activitatea
Tot în Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2025-2026, la art. 31, alin. (7), sunt amintite condițiile care trebuie îndeplinite pentru aprobarea cererilor.
„(7) La nivelul unităţilor de învăţământ pot fi aprobate numai cererile cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- a) se încadrează în prevederile alin. (5);
- b) posturile didactice/catedrele pe care sunt titulare, conform documentului de numire/transfer/repartizare pe post/catedră, sunt complete şi au viabilitate de cel puţin un an şcolar, luând în considerare şi cererile privind reducerea normei didactice de predare, fără diminuarea salariului, a personalului didactic de predare, conform prevederilor legale în vigoare;
- c) la nivelul unităţii/unităţilor de învăţământ, în care urmează să fie menținute în activitate ca titulare în funcţia didactică, nu există reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare şi nu este necesară completarea/întregirea normei didactice de predare a altor cadre didactice, conform prezentei Metodologii, din unităţile de învăţământ respective cu ore din catedra pe care sunt titulare cadrele didactice care se încadrează în prevederile alin. (5) şi urmează să fie menținute în activitate, ca titular, în funcţia didactică”, se arată la alin. (7) din art. 31.