Fără secetă, dar cu repoziționări clare în teren, Iașul agricol în 2025 livrează randamente mai bune și o hartă ușor redesenată. Producțiile medii au crescut semnificativ la culturi precum grâu, orz, ovăz sau rapiță, în timp ce suprafețele cultivate au fost ajustate în funcție de prioritățile fermierilor.
Randamente mai bune, suprafețe ajustate și fără pierderi majore din cauza temperaturilor ridicate. Așa arată peisajul agricol 2025 în județul Iași, conform datelor oficiale. Într-un sezon fără secetă, fermierii din Iași au jucat la eficiență. Cifrele din acest an arată o creștere a producției medii la principalele culturi, în paralel cu ajustări fine ale planului agricol județean.
Producția la secară s-a dublat
Potrivit Direcției Agricole Iași, grâul de toamnă a înregistrat o producție medie de 5.400 kg/ha în 2025, față de 3.700 kg/ha în 2024. Rapița a crescut de la 2.046 kg/ha la 3.040 kg/ha, dar și secara de la 2.039 kg/ha la 4.818 kg/ha. Însă, creșteri vizibile s-au înregistrat și la culturile de orz și ovăz, care au cântărit mai mult în 2025. Astfel, dacă în 2024, fermierii au raportat un total de 4.208 kg/ha de orz, în 2025 a fost o producție medie de 5.650 kg/ha, în timp ce la ovăz a crescut de la 1.998 kg/ha la 3.751 kg/ha. Aceste rezultate sunt atribuite umidității crescute în sol și utilizării de inputuri de calitate superioară.
La nivel de suprafețe cultivate, datele din evidența Direcției Agricole Iași, puse la dispoziție ZDI, arată următoarele modificări față de anul trecut:
- Grâu: 50.511 ha în 2024 → 48.565 ha în 2025
 - Porumb: 95.260 ha → 97.610 ha
 - Floarea-soarelui: 47.939 ha → 47.430 ha
 - Rapiță: 12.549 ha → 15.024 ha
 - Soia: 4.708 ha → 2.923 ha
 - Sfeclă de zahăr: 2.500 ha → 1.991 ha
 
