1.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Iaşul a rămas fără centre de sacrificare a animalelor

* Direcţia Agricolă Judeţeană Iaşi a precizat că, la nivelul judeţului, mai există doar două abatoare cu puncte de lucru, însă doar unul dintre acestea prestează servicii şi pentru persoane private * pentru a veni în sprijinul fermierilor, la nivelul Comisiei Europene s-au iniţiat, de curând, demersuri pentru sprijinirea şi înfiinţarea, în România, de noi centre de sacrificare a animalelor

Direcţia Agricolă Judeţeană Iaşi a precizat că, la nivelul judeţului, mai există doar două abatoare cu puncte de lucru, însă doar unul dintre acestea prestează servicii şi pentru persoane private. Din nefericire, abatorul în cauză lucrează doar pe segmentul ovine, iar fermierii sunt nevoiţi să apeleze la abatoarele din judeţele Suceava, Botoşani sau Vaslui.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, la nivelul Comisiei Europene s-au iniţiat, de curând, demersuri pentru sprijinirea şi înfiinţarea, la nivelul României, de noi centre de sacrificare a animalelor, a dat asigurări europarlamentarul Daniel Buda. „Crescătorii de ovine semnalează o altă problemă stringentă cu care se confruntă, anume lipsa centrelor de sacrificare a animalelor. Funcţionarea unui număr mai mare de astfel de centre le-ar permite crescătorilor de ovine să îşi valorifice mai bine producţia de carne, iar consumatorii ar avea garanţia respectării unor standarde înalte de siguranţă alimentară. Crescătorii de ovine au intenţia de a se organiza într-un grup de lucru pentru a identifica surse de finanţare pentru deschiderea unor astfel de centre. Costurile medii ar fi de aproximativ 60.000 de euro, o sumă pe care aceştia nu şi-o permit la momentul actual. Aceste centre trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar şi ar urma să funcţioneze pe lângă târguri şi pieţe”, a spus europarlamentarul Daniel Buda.

Continuarea pe Evenimentul 

Recomandări