2.6 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Icoanele făcătoare de minuni din județul Iași. Știați că una din ele e găzduită chiar de Catedrala Mitropolitană?

În lăcaşurile de cult din județul Iaşi sunt numeroase icoane considerate de credincioși a fiind făcătoare de minuni. Icoana Maicii Domnului de la Mitropolie este inclusă în lista de capodopere iconografice și a fost expusă la biserica de la „Academia Teologică” din Mănăstirea Socola pentru o perioadă.

O altă icoană considerată miraculoasă se regăsește, potrivit doxologia.ro, la Mănăstirea Golia, și o reprezintă de asemenea pe Maica Domnului. Și la Mănăstirea Hadâmbu sunt prezente icoane care fac minuni.

Despre icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană

Așa cum apare pe portalul creștinilor ortodocși, icoana Maicii Domnului de la catedrală, pictată de un pictor laic din Iași, în anul 1830, era fixată în catapeteasma bisericii din Socola.

Renumele de icoană făcătoare de minuni l-a câștigat în primăvara anului 1854, când timp de trei luni de zile sfânta icoană ar fi lăcrimat, spre uimirea tuturor. Aproape zilnic, începând de la 1 februarie 1854 până spre sfârșitul lunii aprilie, ar fi curs picături de lacrimi din ochii Maicii Domnului, prelingându-se în jos pe sfânta ei față, până aproape să curgă pe pământ, se spune în descrierea ei.

,,Aceasta a fost o mare minune a Maicii Domnului, care prevestea întotdeauna nenorociri și primejdii mari – foamete, războaie, ciumă, năvăliri de alte neamuri – peste poporul păcătos. […]”, potrivit doxologia.ro

În anul 1886, ansamblul mănăstiresc de la Socola a fost restructurat, seminarul a fost mutat în oraşul Iaşi, în fosta reşedinţă domnească a lui Mihail Sturdza, iar icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă în Catedrala Mitropolitană, unde se găseşte până astăzi.

Sunt 12 icoane făcătoare de minuni în județul Iași

Conform unei liste a icoanelor considerate a fi făcătoare de minuni, în județul Iași ar exista 12 astfel de icoane făcătoare de minuni:

  • Icoana Maicii Domnului – Biserica Mitropoliei din Iaşi (Bd. Ştefan cel Mare 16) adusă de la Mănăstirea Socola;
  • Icoana Maicii Domnului – Mănăstirea Golia, Iași (Str. Cuza Vodă 51);
  • Icoana Maicii Domnului (“Prodromiţa”) – Mănăstirea Bucium, Iași (Str. Păun 14);
  • Icoanele (cele 2) Maicii Domnului, Biserica “Sf. Nicolae Domnesc”, Iași;
  • Icoana Mântuitorului şi icoana Maicii Domnului (care plâng; minune neconfirmată oficial) – Biserica „Sf. Nectarie” din cartierul „Alexandru cel Bun”, Iași;
  • Icoana Sf. Spiridon – Biserica “Sf. Spiridon” (din cadrul Spitalului “Sfântul Spiridon”), Iași (Bd. Independentei 1, Pta. Unirii);
  • Icoana Sf. Mina – Biserica “Sf. Andrei şi Mina”, Iaşi (lângă Palatul Culturii);
  • Icoana Maicii Domnului – Mănăstirea Dobrovăţ, comuna Dobrovăţ, jud. Iaşi;
  • Icoanele Maicii Domnului (cele 3), Icoana Mântuitorului şi Icoana Sf. Ioan
    Botezătorul – Mănăstirea Hadâmbu, județul Iaşi;
  • Icoana Maicii Domnului – Biserica din sat Pârcovaci (lângă Hârlău), jud. Iaşi;
  • Icoana Maicii Domnului – Mănăstirea Miclăuşeni, comuna Butea, jud. Iaşi;
  • Icoana Sf. Nicolae – Biserica „Sf. Nicolae”, com. Valea Seacă, jud. Iaşi.

Despre „minunile” de la Schitul Hadâmbului

Din această icoană în care coroanele Mântuitorului şi Maicii Domnului sunt din aur, decorate cu pietre preţioase precum rubine, safire şi smaralde, deseori a izvorât mir. Pentru prima dată a lăcrimat ochiul drept al Maicii Domnului în duminica Bobotezei anului 1992, apoi în 1993, în ajunul Sfintei Cuvioase Parascheva, au curs trei picături de mir din umărul drept. De asemenea, şi din Icoana Sfântului Ioan Botezătorul aflată tot în lăcaşul de cult de la Hadâmbu izvorăşte mir. Pentru prima dată a vărsat mir de Bobotează, după slujba Sfintei Liturghii, pe 6 ianuarie 1999, la ora 12.00“, se arată în prezentarea făcută pe site-ul manastireahadambu.ro.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări