Salinele au efecte terapeutice asupra organismului uman. Sunt indicate pentru tratatrea unor afecțiuni, cât și pentru o stare bună în general. Iată câteva dintre cele mai frumoase saline de la noi din țară.
Salina are un istoric lung în ce privește sănătatea organismului uman. Beneficiile sale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri și sunt apreciate și astăzi.
Salinele au efecte terapeutice asupra organismului uman. Sunt indicate pentru tratatrea unor afecțiuni, cât și pentru o stare bună în general. Iată câteva dintre cele mai frumoase saline de la noi din țară.
Salina are un istoric lung în ce privește sănătatea organismului uman. Beneficiile sale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri și sunt apreciate și astăzi.
Pentru a trata anumite afecțiuni, dar și pentru plăcerea de a vă relaxa într-un spațiu unic, vă recomandăm o vizită la una dintre salinele de pe teritoriul României.
Iată care sunt 6 cele mai frumoase saline de la noi
1. Salina Turda
Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în salină (prin galeria de acces Franz Josef) se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă). În prezent prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7). Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare.
2. Salina Praid
Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată în județul Harghita. Salina se află în bazinul muntilor Gurghiului.
În salina Praid se efectuează un tratament subteran speleo- și climatoterapeutic, ca metodă simplă și eficientă de ameliorare a stării bolnavilor suferinzi de boli ale căilor respiratorii, de menținere și refacere a echilibrului sufletesc și tonusului sistemului nervos vegetativ.
Dotate cu sute de mese și canapele din lemn, bufet, multe locuri de joacă pentru copii, o mică biserică din lemn, mese de biliard și chiar un internet-cafe.
Turiști, dar și bolnavi vin să-și trateze mai ales afecțiuni ale căilor respiratorii de genul bolilor asmatice, bronșitice și alergice.
Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.
3. Salina Slănic Prahova
Începuturile istoriei salinei datează din jurul anului 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi astfel, vrând să deschidă o mină, a cumpărat moşia Slănic.
Din documentul care consemnează tranzacţia, mai reiese faptul că înainte de anul 1685 au existat vechi ocne de sare, de adâncimi mici, la 5 km est de Slănic (Teişani).
Adâncimea maximă a minei este de 217m, iar camerele sale în formă trapezoidală măsoară 55m înălțime, suprafața totală a minei fiind de aproximativ 80.000 mp.
Înălțimea unei săli este de 70 m, iar circuitul se desfășoară în jurul enormului pilon ce susține mina.
Se pot admira basoreliefurile înfățișându-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (Sala Genezei) și te poți reculege ca într-o imensă catedrală.
Temperatura constantă de 12 grade C tot timpul anului, umiditatea de 50%, compoziția aerului bogat în ioni de sodiu, presiunea atmosferică cu 18-20 mm coloană de mercur mai mare decât cea de la suprafața solului.
Lipsa factorilor alergeni crează un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afecțiunilor respiratorii.
Sunt locuri amenajate pentru sport (fotbal, volei).
Locul este folosit pentru diverse evenimente sportive, ca sanatorii pentru bătrâni și bolnavi sau ca decor pentru cinematografie.
Orașul este cunoscut pentru lacurile sărate (numite și Băi): Baia Baciului, Baia Verde și Baia Roșie, precum și pentru Salina Veche și Salina Nouă.
Printre obiectivele turistice importante, accesibile unui drumeț fără antrenament, se numără Fântâna Rece, Releul de televiziune din spatele Pădurii de brazi, Dealul cu Semn.
Mai găsim și Muntele de Sare în care a existat Grota Miresii, Piatra Verde, Complexul Minier Unirea (salina Slănic), Muzeul sării, Delușorul Mânzului.
4. Salina de la Ocnele Mari
Salina de la Ocnele Mari, Râmnicu Vâlcea, are o suprafata de 25.000 mp, este situată la 225 de metri față de nivelul mării.
Salina cuprinde spații de joacă pentru copii, magazine de suveniruri, zone de relaxare, un cinematograf, mini-teren de baschet, pistă de carting, bar, restaurant, spatii amenajate cu bănci și mese din lemn unde se poate servi masa.
În Salina Ocnele Mari este cea mai mare biserică subterană din țară, ce poartă hramul Sfintei Varvara, cunoscută ca fiind ocrotitoarea minerilor, precum și un muzeu al sării.
Temperatura în salină este constantă: 14-15 grade C, atât vara, cât și iarna.
5. Salina Ocna Sibiului
Exploatările de sare de la Ocna Sibiului sunt cunoscute încă din antichitate.
Ocna Sibiului este o stațiune turistică situată în județul Sibiu, în sudul Depresiunii Colinare a Transilvaniei (nord-vestul Depresiunii Sibiu) la 15 km nord de Sibiu.
Prima stațiune balneară a fost înființată aici în anul 1845 și, de atunci, Ocna Sibiului și-a atras renumele datorită lacurilor heliotermice formate pe locul unor vechi mine de sare surpate.
Este situată la 17 kilometri distanță de orașul Sibiu, iar în zonă se găsesc numeroase lacuri saline declarate monumente ale naturii.
La Ocna Sibiului se află Complexul Balnear Ocna Sibiului cu bază de tratament și agrement.
Aici se pot trata afecțiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic, ginecologice.
Baza dispune de piscină interioară cu apă sărată pentru hidroterapie, tratament cu nămol, sală de gimnastică, etc.
6. Salina Târgu Ocna
Se află în Bacău și se întinde pe o suprafață de 13.000 mp și o adâncime de 240 de metri.
Aici, turiștii au la dispoziție locuri de joacă pentru cei mici, pistă de kart, teren de minifotbal, tenis de câmp, baschet, tenis de masă și biliard.
În interior este și o mică biserică cu hramul Sfineti Varvara.
Salina de la Târgu Ocna este situată în mina Trotuș.
Salina mai adăpostește și un ștrand cu apă sărată și o bază de turism și agrement.