Dacă un ieşean sau un vasluian oferă unui vizitator însetat un pahar cu apă rece, acesta ar trebui să-l preţuiască de două ori mai mult decât dacă s-ar răcori cu apa oferită de cineva din zone în care populaţia este, ca medie, mult mai avută: Oradea, Timiş, Cluj sau Arad.
Potrivit listei publicată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, apa potabilă a ieşenilor este a cincea cea mai scumpă din ţară, iar tariful practicat de ApaVital Iaşi pentru serviciile de canalizare este al doilea cel mai mare, pe o lista totală cu 47 de furnizori din România.
Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice aprobă tarifele operatorilor regionali de utilităţi. Lista cu tarifele valabile începând cu data de 1 aprilie ar face orice ieşean să se ia cu mâinile de cap. Plătim printre cele mai mari facturi pentru fiecare metru cub de apă potabilă produsă, transportată şi distribuită de ApaVital, dar şi printre cele mai mari tarife pentru canalizare / epurare.
Vezi aici lista cu tarifele pe mc (fără TVA) percepute de toţi operatorii regionali din România:
În medie, românii plătesc 6,62 lei/mc de apă potabilă (cu TVA), dar cea mai scumpă apă se bea la Brăila (9,67 lei/mc), Galaţi (9,05 lei/mc), Buzău, Vaslui (8,89 lei/mc) şi Iaşi (8,15 lei/mc).
Asta în timp ce “bogaţii” din vestul ţării plătesc un tarif aproape la jumătate cât ieşenii. La Cluj, de exemplu, fiecare metru cub de apă ce curge din robinete se înregistrează pe factură ca o cheltuială de 4,81 lei cu TVA, la Arad – 4,62 lei, la Oradea costă 4,51 lei, iar abonaţii furnizorului Aquatorontal din Timiş plătesc doar 3,37 lei/mc de apă potabilă, aproape de trei ori mai puţin decât sunt nevoiţi să plătească brăilenii.