Groază, durere şi neputinţă. Asta au simţit ieri colegii membrilor echipajului elicopterului SMURD care s-a prăbuşit la marginea unei păduri din Republica Moldova. Tragedia care zguduie acum Iaşul vine la exact zece ani de la o alta: prăbuşirea elicopterului SMURD lângă aeroportul din Iaşi, în 2006. Reporterii „Ziarul de Iaşi“ au încercat ieri, în limita decenţei, să ia legătura cu apropiaţi şi colegi ai piloţilor şi cadrelor medicale care şi-au pierdut viaţa: cei mai mulţi erau blocaţi, sugrumaţi de durere, unii plânşi, nefiind capabili să spună prea multe. Toţi cei patru erau oameni căsătoriţi, cu unul sau doi copii mici care îi aşteptau ieri acasă, unii aşteptându-i în continuare şi azi. Poate şi mâine, şi poimâine… Cum a fost posibilă tragedia? Cele mai multe ipoteze au legătură cu condiţiile meteo, cu plafonul de nori foarte jos, experienţa mare a pilotului excluzând multe din celelalte variante posibile.
Primii fiori reci au fost simţiţi la ISU Iaşi exact la ora 14.17, când conducerea a fost informată de către omologii din Republica Moldova despre faptul că elicopterul SMURD nu mai apare pe radar, ultima oară fiind detectaţi undeva în raionul Cantemir, în dreptul Bârladului. Cei de la ISU Iaşi sperau că este doar o defecţiune a radarului.
Reporterii „Ziarului de Iaşi“ l-au sunat pe şeful instituţiei la ora 14.49, când autorităţile din ţara vecină se deplasau spre presupusul loc al prăbuşirii.
Vocea comandantului tremura: „Nu ştiu nimic acum. Se pare că… este o informaţie din Republica Moldova, cum că un primar de undeva dintr-o zonă din localitatea Haragâş, cam aşa ceva, că ar fi văzut un elicopter. Acum eu nu am confirmarea că este al nostru sau nu. Oricum, cert este că elicopterul nostru e pe teritoriul Republicii Moldova. Elicopterul roşu… Doi piloţi şi două persoane medical, este echipajul standard. Dar nu avem confirmarea încă. Noi ţinem legătura cu cei de la Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, care vor ajunge la locul evenimentului. Era plecat la un caz din Republica Moldova, însă era la un caz al lor. Când elicopterul intră în Moldova, coordonarea o fac ei de acolo. Elicopterul a plecat din Iaşi în jur de ora 9. Ei trebuie să ajungă acum la faţa locului..“, a spus colonelul Adrian Apostol, şef interimar al instituţiei.
După alte zece minute, informaţia că elicopterul prăbuşit este din Iaşi a căzut ca trăsnetul, iar Apostol nu a mai răspuns la telefon. Era clar. Membrii echipajului au murit în urma prăbuşirii: comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, copilotul Voicu Şocae (36 ani), medicul Mihaela Dumea (39 ani) şi asistentul Gabriel Sandu (40 ani).
Momente terifiante
Terifiante au fost momentele în care cunoscuţii celor patru membri ai echipajului au auzit în direct, prin posturile TV basarabene, scenele de groază de la locul tragediei povestite de martori: părţi din corpurile echipajului se aflau împrăştiate pe o distanţă mare, chiar şi prin copaci. Resturile au fost carbonizate în urma a trei explozii ale rezervoarelor.
Primarul unei localităţi din apropiere ar fi văzut elicopterul zburând la mică altitudine. „Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totul alb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţă. Da, m-am speriat, s-a auzit o bubuitură. Au trecut câteva maşini de pompieri după 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am văzut că sunt multe maşini, am înţeles că sunt persoane carbonizate. Ei au încercat să aterizeze, dar nu au reuşit. Iarba era pătulită pe un teren mare. A fost un sunet straniu. Am ieşit afară să vedem ce se întâmplă, iar oamenii erau speriaţi“, a spus acesta.
„Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut la marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadionul din apropiere, avea viteză, dar zbura normal“, a mai descris un martor situaţia de acolo.
Continuarea pe Ziarul de Iasi