Zeci de pascaneni au cantat astazi imnul national la Biblioteca Municipala. Pentru ca nu au avut parte de o parada militara pensionarii s-au refugiat in sala de lectura. Alaturi de ei au fost si cativa tineri patrioti pentru a sarbatori Ziua Romaniei.
Ambianta imnul romaniei prima strofa
Imnul a fost interpretat de Raluca Apostol, tanara care a concurat la X Factor. Cu mana pe inima si cu gandul la tara toti cei din sala au rostit cunoscutele versuri scrise de Andrei Muresanu.
In acelasi context pensionarii au recitat si au cantat poezii patriotice.
România a avut, de la primul imn compus în 1862, alte cinci imnuri, cel al istoriei actuale fiind „Deșteaptă-te române!”, muzica Anton Pann, versurile Andrei Mureșanu.
Primul imn al României a apărut în anul 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în urma unui concurs public al cărui premiu era de 100 de galbeni, scrie ziarulmetropolis.ro.
Marele câștigător a fost compozitorul și violonistul Eduard Hubsch, cu piesa „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor”, piesă ale cărei versuri au fost scrise abia peste 19 ani, de către poetul Vasile Alecsandri, devenind ulterior „Imnul regal român”.
În 1848, noul imn al României a devenit „Zdrobite catuşe”, pe muzica lui Matei Socor, succedat în 1953 de „Te slăvim, Românie!”, pe versuri de Eugen Frunză și Dan Deșliu.
Din 1975, imnul României devine „Pe-al nostru steag e scris Unire”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu, piesă care a devenit mai târziu imnul naţional al Albaniei, la propunerea poetului Victor Eftimiu, de origine albanez.
„Trei culori cunosc pe lume”, devine din 1977 cel de-al cincilea imn al României, care s-a intonat până în 1990, când, după căderea regimului condus de Nicolae Ceaușescu, s-a legiferat ca piesa „Deşteaptă-te, române!” (1990), muzica Anton Pann, versurile Andrei Mureșanu, să devine imnul de stat al României.