6.9 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Impozite locale 2024: Ce trebuie să știe persoanele fizice despre impozitele pe clădiri, terenuri și mașini. Regulile se schimbă de anul viitor

Dacă, la finalul lui 2023, aveau în posesie mijloace de transport, clădiri sau terenuri, deținătorii lor trebuie să plătească anul acesta impozit pentru fiecare dintre ele. Plata impozitelor se poate face în două tranșe, iar contribuabilii care-și achită dările anuale până la finalul lunii martie, care este, de fapt, primul termen de plată, se bucură de o reducere în cazul oricăruia dintre cele trei impozite. În plus, din acest an, contribuabilii ce dețin apartamente sau mașini scumpe trebuie să plătească un impozit special.

Impozitul pe mijloacele de transport

Potrivit Codului fiscal, orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat ori înregistrat în România datorează un impozit anual pentru respectivul mijlocul de transport.

Astfel, dacă la 31 decembrie 2023 dețineau o mașină, proprietarii lor trebuie să plătească impozit pentru ea anul acesta, chiar dacă, de la începutul anului și până în prezent, au vândut-o.

Legislația fiscală stabilește că impozitul pe maşini se plătește la bugetul localității unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.

Impozitul se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. Cu condiția să plătească impozitul pentru tot anul până la 31 martie, deținătorii de vehicule beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, ce se stabilește prin hotărâre a consiliului local.

Impozitul auto se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, exprimată în centimetri cubi (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare stabilită de Codul fiscal.

De exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/ 200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/ 200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/ 200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc, suma folosită la stabilirea impozitului este de 290 lei/ 200 cmc.

Recomandări