Elevii care se gândesc să își câștige singuri banii de buzunar în perioada vacanței au un avantaj. Statul român încurajează acest lucru și oferă companiilor care recrutează tineri, până în 18 ani, o subvenție lunară în cuantum de 330 de lei. Angajatorii trebuie să țină cont, totuși, de anumite condiții când încep recrutările.
Elevii sau studenții din Iași care vor să lucreze în perioada vacanței de vară au de ales din peste 700 de locuri de muncă. Oferta include joburi în HoReCa, asigurări, comerț, dar și în alte servicii, iar pentru angajarea tinerilor, statul acordă firmelor un stimulent financiar lunar. Mai exact, companiile pot beneficia de un stimulent egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă pe perioada vacanței, respectiv suma de 330 de lei.
„Acest stimulent se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj și în limita fondurilor alocate cu această destinație și se acordă la cererea angajatorului. Diferența dintre stimulentul financiar acordat de către AJOFM și salariul realizat de persoană se suportă de către angajator, din fonduri proprii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, Adriana Sîrghie.
Tinerii pot semna, astfel, un contract individual de muncă, pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței, încheiat în condițiile legii, cu norma întreagă sau, după caz, cu timp parțial.
Firmele care vor să angajeze tineri trebuie să țină cont de câteva reguli clare
Chiar dacă la împlinirea vârstei de 16 ani, elevii dobândesc capacitatea de muncă, firmele au însă, următoarele restricții privind angajarea acestora respectiv, cei care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot fi angajați în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase. De asemenea, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta munca suplimentară, dar nici muncă de noapte, adică să lucreze în intervalul de ore 22.00-6.00.