Nord-coreenii, grav afectați deja de penuria de alimente și de creșterea prețurilor la mâncare din cauza stopării comerțului transfrontalier cu China, își procură cu greu ulei de gătit, un ingredient esențial al bucătăriei lor.
Înainte de criză, uleiul de gătit costa mai puțin de 10.000 de woni nord-coreeni, sau aproximativ 2 dolari americani per litru, dar acum s-a scumpit drastic și se găsește foarte greu, a declarat pentru Radio Free Asia un rezident din Puryong, provincia Hamgyong de Nord.
„Acum, costă aproximativ 45.000 de woni nord-coreeni (aproximativ 9 dolari americani), dar rafturile sunt goale pentru că nu mai există stocuri”, a declarat sursa, sub protecția anonimatului.
„Dacă nu ai zahăr sau condimente, te poți lipsi de ele, dar uleiul este esențial pentru alimentația noastră. Și în aceste condiții, a trecut mult timp de când mulți oameni nu mai gătesc cu ulei”, a declarat nord-coreeanul.
Acesta a mai povestit că a reușit recent să cumpere o sticlă mică de ulei pentru a sărbători Anul Nou, dar în drum spre casă s-a întâlnit cu niște vecine care nu și-au putut ascunde invidia. „Una din ele nu-și mai amintea când a avut ulei ultima dată. O femeie care locuiește lângă mine a spus că nu a mai avut ulei din toamna lui 2020. Era invidioasă pe uleiul meu.”
Un rezident din orașul Manpo, provincia Chagang, a spus pentru RFA că, atunci când se găsește, uleiul este vândut în sticle neobișnuit de mici, de 50 sau cel mult 100 de mililitri.
„Dacă cineva este văzut transportând ulei de gătit ambalat în bidoane de 2 kilograme, toată lumea se uită la acea persoană cu invidie”, a spus sursa. „Am cumpărat o sticlă cu 500 de grame de ulei în urmă cu câteva luni și îl folosesc cu picătura. Autoritățile au spus că vor rezolva problema uleiului de gătit cultivând plante oleaginoase, cum ar fi floarea soarelui și fasolea de ricin, dar în realitate nu vedem nicio fermă cu aceste culturi. Oricum, producția națională ar fi probabil neglijabilă”, a declarat sursa.
Un terci de fasole roșie numit patjuk, mâncare populară tradițională de iarnă despre care se crede că alungă ghinionul în noul an, lipsește de pe cele mai multe mese ale nord-coreenilor, din cauza creșterii prețurilor.
„La fel ca și anul trecut, mulți oameni nu își permit să facă patjuk și în schimb fac terci din porumb”, a spus un locuitor din Hwanghae de Nord, care se învecinează cu Coreea de Sud.
„Puțini oameni au destui bani pentru a-și permite fasole, dar pentru cetățenii obișnuiți acest ingredient banal a devenit un lux”, a spus sursa.
Coreea de Nord are nevoie de ajutor alimentar extern pentru a-și satisface nevoile de bază, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din 2 decembrie.
Coreea de Nord ar fi trebuit să importe 1,06 milioane de tone de cereale între noiembrie 2020 și noiembrie 2021 pentru a acoperi decalajul dintre cerere și ofertă, dar comerțul cu China a fost oprit din ianuarie 2020 din cauza pandemiei.