În momentul de față, în Iași, serviciul de urgență în cazul unui apel medical la 112 este asigurat de Serviciul Județean de Ambulanță Iași și de SMURD. În cazul Ambulanței, situația este departe de a fi ideală, după cum explică și managerul instituției, dr. Angelica Hristea. În ciuda eforturilor personalului medical, dacă nu vor exista dotări și investiții majore la nivelul serviciului până la finalul anului, întregul sistem poate sucomba.
„Ne descurcăm foarte greu, avem 77 de ambulanțe în momentul de față în tot județul, dar din acestea nu toate fac urgențe. Din 2020 nu am mai primit mașini noi, anul trecut au fost cinci, însă de tip A, pentru transport pacienți, care nu ne ajută absolut deloc. Tragem cu dinții de ce avem, de ambulanțele vechi, facem tot ce se poate, dar la cum arată lucrurile vor ajunge spre sfârșitul anului într-un punct în care nu se va mai putea”, a declarat dr. Angelica Hristea.
Conform acesteia, în momentul de față există o licitație pentru achiziționarea de ambulanțe pentru serviciile județene, dar ea se derulează centralizat, la nivelul întregii țări, de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Spune că nu știe câte mașini ar urma să fie repartizate Iașului, dar oricâte ar fi e mare nevoie de ele.
Situația este atât de dramatică încât SAJ Iași a apelat la tot felul de soluții pentru a-și menține parcul auto viabil. În primul rând a fost revitalizat atelierul propriu de reparații, care lucrează cot la cot cu service-urile autorizate pentru a ține pe linia de plutire. Apoi, anul trecut, au fost salvate cinci ambulanțe pe care alte servicii din țară le-au dat spre casare: aduse la Iași, au fost reparate și încă fac misiuni.