În perioada în care sezonul virozelor respiratorii este mult mai „zgomotos” în rândul copiilor, comparativ cu anii anteriori, a mai apărut o problemă: lipsesc antitermicele şi antibioticele.
Anul acesta, virozele respiratorii au început să se răspândească mult mai devreme comparativ cu anii anteriori şi sunt mult mai agresive în rândul copiilor, în special cei de vârstă mai mică, susţin specialiştii. Pe lângă această particularitate a sezonului care a venit după doi ani de pandemie, medicii au observat că nici nu se găsesc medicamentele necesare pentru tratament.
„Ne sună mamele copiilor şi ne spun că nu găsesc în farmacii antibiotice, nu este Augmentin, Klacid şi nici Zinnat, lipsesc chiar şi siropurile şi medicamentele antitermice. Atunci ne cer să le dăm altceva, se pierde şi foarte mult timp din această cauză”, a explicat dr. Maria Daniil, medic de familie şi pediatru ieşean.
Cauzele dispariţiei medicamentelor
La rândul lor, producătorii de medicamente spun că lipsa antitermicelor şi a antibioticelor pentru copii este influenţată şi de o lipsă generalizată care se observă, legată şi de sezonul virozelor care anul acesta a început brusc şi este mult mai agresiv faţă de anii trecuţi.
„Problema dispariţiei medicamentelor de sezon agravează în plus problemele deja existente, fiind rezultatul unui mix de factori: un sezon foarte puternic de infecţii acute ale căilor respiratorii, în special la copii, care a dus la scăderea sau chiar dispariţia stocurilor de siropuri de antibiotice şi de medicamente anti-febră (ibuprofen, paracetamol). În condiţiile penuriilor de materii prime şi materiale, producătorii nu pot fabrica cantităţile comandate astfel încât sunt obligaţi să prioritizeze, producând sau aducând din import stocuri mai mici. La asta din păcate, se adaugă şi raţiuni economice, vor fi livrate medicamente către ţările care au făcut comenzi sau plăţi cu mult timp în avans”, a explicat Dragoş Damian, director executiv Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).