0.2 C
Paşcani
miercuri, februarie 5, 2025

Înălțarea Domnului, tradiții și obiceiuri

Zi importantă pentru milioane de ortodocşi. Conform calendarului creştin, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, românii sărbătoresc Înălţarea. Pentru această zi, gospodinele înroşesc ouă şi pregătesc bucate ca la masa de Paşti, iar salutul este „Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”.

Tot mâine, credincioşii sunt astptati să sărbătorească hramul uneia dintre cele mai importante biserici din Paşcani, Capela din oraş – “Înălţarea Domnului”.
În acest lăcaş de cult, încă din această seară, creştinii sunt aşteptaţi să paticipe la vecernie, iar mâine la sfânta liturghie.

De Înălţarea Domnului, în unele zone ale ţării, se leagă frunze de nuc peste brâu şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli. La fel şi vitele sunt bătute cu leuştean să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. În alte zone, fetele şi feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare. Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă, pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.

Tot în această zi se fac pomeni şi se împart pentru morţi, în special brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Casele şi mormintele se împodobesc, în unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean.

Se zice că Cerurile sunt deschise de la Paşti până la Înălţare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin judecată de apoi şi ajung direct în Rai.

Recomandări