10.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

ÎNCĂ O ZI FĂRĂ APĂ. SE POATE REPETA ORICÂND! Primarul Pintilie nu mai este de acord cu referendumul, îi trimite pe nemulțumiți să citească contractul de delegare

O nouă avarie pe aducțiunea de apa, o noua întrerupere a furnizării apei la Pașcani. Țeava s-a spart pe 23 august a.c. in jurul orei 04.00 dimineața intre localitățile Soci și Ciohorăni, în apropiere de Drumul European E85. Câteva ore mai târziu cantitățile rezervate pentru populație din rezervoarele de alimentare s-a terminat iar locuitori municipiului au rămas fără apa la robinete in timp ce temperaturile de afara sunt caniculare.

Operatorul regional a a anunțat ca reluarea furnizării va fi făcută spre miezul nopții sau chiar mai devreme, in funcție de cât durează reparațiile si reîncărcarea conductelor.

Fix cu o săptămâna in urma, tot in ziua de vineri a fost anunțată o alta avarie la aceas conducta. Si atunci a fost întreruptă furnizarea apei pana a doua zi dimineața. Pășcănenii au făcut cu greu fata acestor situații, fără apa o zi întreagă iar cei mai afectați au fost cei bolnavi sau familiile cu copii.

Aproape nimeni nu mai este dispus sa creadă motivele tehnice prezentate de operator!

Dn ce in ce mai mulți cred ca ar fi vorba de întreruperi programate sau de incompetența sau lipsa de interes atât la nivelul administratiei locale cât si din partea furnizorului de apa. Unii au apelat la ajutorul televiziunilor locale si cele naționale, alții au sesizat Direcția de Sanatate Publica si alte instituții abilitate.

Astfel de situații se pot repeta oricând, recunoaște primarul municipiului Marius Pintilie. Mai exact exista riscuri mari ca pe conducta de aducțiune sa apară alte avarii care vor avea ca urmare noi întreruperi de furnizare a apei.

 

Ajunși la disperare unii pascaneni au început sa strângă din nou semnături pentru organizarea unui referendum pentru renunțarea la operatorul ApaVital si aducerea unui alt funizor al serviciilor de apa si canalizare. Adresa online a fost semnată de aproape 100 de persoane in câteva zile dar inițiatorul a renunțat la demers după ce la un protest programat in fata sediului ApaVital de la Pașcani nu au venit decât câteva persoane.

In acest context primarul municipiului  Marius Pintilie le recomanda pascanenilor nemulțumiți sa citească cu atenție contractul de delegare. El spune ca este aproape imposibil ca Pașcaniul sa renunțe la contractul cu ApaVital.

Singura rezolvare ar fi realizarea unei noi conducte de acesta data din Siret care sa asigure furnizarea atunci când apar avarii pe conducta principală dar si pentru unitățile de producție din apropiere mai ales pentru Rompak. Investiția ar urma sa fie realizată anul viitor de ApaVital. Acum se lucrează la documentația tehnica si se așteaptă obținerea avizelor.

Întrebat daca ar semna pe lista pentru organizarea unui referendum de renunțare la operatorul iesesn primarul Pintilie a spus ca acum, ca primar,  nu mai susține acesta varianta, pentru ca a înțeles mai bine consecințele.  Totuși in perioada in care a fost consilier local in opoziție el a susținut strângerea  de semnături si a inițiat  un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum de renunțare la ApaVital, chiar daca municipiul ar fi pierdut in acesta situație, investițiile care se realizează acum pentru extinderea rețelelor de apa si canalizare in valoare de aproape 100 de milioane lei. La acea vreme Pintilie susținea ca Pașcaniul ar trebui sa aibă propriul serviciu de apa si canalizare iar investițiile sa fie făcute din surse guvernamentale sau comunitare.

 

Si adminsitratorul public Claudiu Bodoasca spune ca Pașcaniul nu poate renunță la ApaVital. Claudiu Bodoasca a precizat ca municipalitatea ar putea intra in faliment daca ar rezilia contractul, din cauza despagubililor care ar trebui achitate operatorului de apa si canalizare.

 

Daca nu ar fi avarii pe conducta de aducțiune Pașcaniul nu ar avea probleme cu furnizarea apei. Primarul  susține ca in municipiu consumul de apa nu a crescut in ultimii 10 – 15 ani.  De cealaltă parte ApaVital atrage atenție ca mai ales după avarii apa din rezervoare  se consuma mai repede mai ales in suburbii, nu doar pentru uz casnic ci si pentru agricultura, iar din acest motiv creste riscul unor alte întreruperi.

 

Menționăm ca  pentru clarifarea cauzelor de întrerupere a furnizării apei BIT TV a transmis mai multe întrebări operatorului regional de apa si canalizare. Doar la o parte dintre ele am primit răspuns pe motiv ca cifrele privind consumurile de apa nu sunt publice.

Din răspunsul primit reiese ca Pașcaniul este alimentat cu apa din 4 rezervoare de înmagazinare si distribuție cu un volum total de 9500 mc. In ultimii ani de zile acestea sunt  umplute doar in proporție de 50% , după scăderea debitelor din captările de apa, din cauza secetei. Din acest motiv  ar fi scăzut perioada de furnizare a apei, după înregistrarea unei avarii! Din apa înmagazinată doar 75% poate fi consumată iar 25% trebuie sa rămână ca rezerva permanentă si intangibilă pentru situații de urgenta, conform prevederilor legale.

 

De asemenea Apa Vital susține ca „intervalul de timp în care se realizează încărcarea rezervoarelor cu apă este variabil și depinde de debitul apei care intră în rezervoarele de înmagazinare și de cantitatea de apă consumată de utilizatorii alimentați din rezervoarele de înmagazinare” iar “durata manevrelor de golire, remediere a avariilor și de încărcare a conductei de aducțiune, precum și a operațiunilor necesare pentru reluarea alimentării cu apă a consumatorilor, depinde de numeroși factori”.

 

In primele șapte luni ale anului 2024, la Pașcani consumurile de apa au variat între aprox. 260.000 de metri cubi, în luna aprilie, și aprox. 345.000 de metri cubi, în luna iulie.

Recomandări