Încălzirea globală este pe cale să determine o schimbare în ceea ce privește Polii Pământului, fenomen la care nu am mai asistat de la începutul anilor 1990.
Localizarea Polului Nord și cea a Polului Sud nu este statică, axa în jurul căreia se învârte planeta – sau mai precis suprafața cilindrică ce determină linia imaginară care traversează centrul Pământului – este întotdeauna în mișcare, influențată de procese pe care cercetătorii nu le înțeleg în totalitate. Iar felul în care este distribuită apa pe suprafața Terrei este unul dintre factori.
Ghețarii aflați în proces de topire a redistribuit suficientă apă pentru a cauza accelerarea zonei polare către partea de est, în anii 1990, arată un nou studiu publicat în Geophysical Research Letters. „Gheața care se topește din ce în ce mai repede, ca efect al încălzirii globale, a fost, cel mai probabil, cauza unei modificări de direcție a polilor, în anii 1990”, a declarat Shanshan Deng, cercetător Academia de Științe din China și autorul noului studiu.
Pământul se învârte în jurul unei axe, iar atunci când greutatea se schimbă la extremități, atunci axa începe să se încline într-o parte – și așa se întâmplă și cu Terra atunci când greutatea planetei suferă modificări.
Cercetătorii au putut determina cauzele acestor schimbări începând din 2002, pe baza unor date colectate de misiunea GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), o operațiune comună a NASA și a Centrului Aerospațial German, lansând un satelit, urmat de încă unul, în 2018. Misiunea a adunat informații referitoare la felul în care este distribuită masa planetei, măsurând schimbările de gravitație din diferite puncte.
Astfel, noul studiu calculează cantitatea totală de apă pierdută în anii 1990, înainte de misiunea GRACE, iar descoperirire oferă un indiciu în procesul de deplasare a polilor Terrei, generat de schimbările climatice. Folosind datele referitoare la dispariția unor ghețari și estimările legate de cantitatea de apă existentă pe Terra, cercetătorii au calculat cum s-a modificat cantitatea de apă care se află în sol. Ceea ce au descoperit a fost că diminuarea cantității de apă din zonele polare este principalul factor al deplasării axei Pământului către est.
Oamenii de știință au precizat că schimbarea în axa Terrei nu este suficient de semnificativă încât să producă efecte în viața de zi cu zi. Ar putea, de exemplu, să schimbe lungimea zilei, dar doar la nivel de milsecunde.