Atenţie, vin studenţii! Universităţile ieşene dau startul cazărilor pentru studenţi. Căminele Universităţii de Ştiinţele Vieţii, din “Agronomie”, sunt pregătite să primească 1700 de studenţi, cele care aparţin de Universitatea Alexandru Ioan Cuza pun la dispoziţie 5458 de locuri, iar cele de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” au spaţii de cazare pentru alţi 1074 studenţi. Primii se vor acomoda cu noile lor locuinţe de studenţie candidaţii admişi la Universitatea de Ştiinţele Vieţii, acolo unde cazarea începe de joi, 14 septembrie, pentru “boboci”.
Fiecare universitate are propriile criterii după care acceptă cererile de cazare completate de studenţii care nu sunt din Iaşi. La USV, de exemplu, prioritate au studenţii din primul an de studii, indiferent dacă au fost admişi pe locuri bugetate sau cu taxă.
Pentru ei, USV a alocat două zile în care îşi pot lua în primire camerele care le-au fost desemnate: 14 – 15 septembrie 2023, în intervalul orar 08:00 – 18:00. Abia după ce îşi desfac bagajele bobocii, se vor putea caza şi studenţii din anii de studiu II – VI, în zilele 16 – 17 septembrie. Graba la cazare, faţă de celelalte universităţi ieşene, e motivată de faptul că la USV Iaşi anul universitar va începe pe 18 septembrie.
“Au dreptul la cazare, în cele cinci cămine administrate de către USV Iaşi, toţi studenţii de la licenţă, fie că sunt la buget, fie la taxă, în funcţie de rezultatele obţinute în anul anterior. De asemenea, tinerii care au ales să studieze la masterat au drept la cazare în limita locurilor rămase disponibile”, se arată într-un comunicat al USV Iaşi. Liga Studenţilor Agronomi şi Veterinari a promis că va sprijini studenţii pe întreg procesul de cazare, iar prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activităţile sociale, a subliniat: „Un alt mare avantaj care ţine de campusul integrat pe care-l deţine USV Iaşi este reprezentat de parcările de care dispun studenţii noştri”.
USV Iaşi îşi cazează studenţii din afara municipiului în cinci cămine, cu o capacitate totală de 1700 de locuri, iar preţul pe care trebuie să îl plătească studenţii acceptaţi la cazare difere de la cămin la cămin, în funcţie de tipul de confort. Pentru studenţii admişi pe locuri bugetate de stat, locul în cămin e cu o sută de lei mai ieftin decât pentru cei care au fost admişi pe locurile pentru care trebuie să plătească taxa de şcolarizare. Chiria plătită de studenţii de la USV variază, astfel, între 245 de lei şi 550 de lei.