1.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Începând de astăzi trebuie să primiți bon fiscal pentru bacșiș

Dacă vă duceţi la restaurant sau la coafor şi lăsaţi bacşiş trebuie să primiţi neapărat bon fiscal. Tot de astăzi, firmele care nu au un registru în care să treacă banii cu care vin angajaţii la muncă riscă să fie amendate de ANAF cu până la 9.000 de lei. Registrul nu este însă o noutate. A mai existat în legislație în 2007-2008, însă a fost retras.

Reprezentanții Antifraudă susțin că tocmai patronii au solicitat acest registru pentru a-şi controla mai strict angajaţii.

Pe de altă parte, reintroducerea caietului de bani a stârnit nemulțumiri în rândul comercianților, care se plâng că registrul introduce de fapt și mai multă birocrație costisitoare.

Acum, angajaţii trebuie să completeze registrul de bani personali zilnic, la începutul programului de lucru, fără ştersături sau modificări şi fără să lase spaţii neutilizate.

În cazul unui control, tabelul va trebui prezentat inspectorilor ANAF, pentru ca aceștia să poată stabili clar care sunt banii angajaților și care sunt câștigurile din casa de marcat, care nu au fost declarate.

Lupta cu evaziunea, într-un nou registru

Într-un restaurant din Mamaia, registrul pentru banii personali ai angajaţilor există de mai mult de un an.

„Am avut controale, l-am arătat, totul a fost în regulă”, spune Nicoleta Constantin, şeful de sală al unui restaurant.

Cei care abia acum învaţă ce este registrul pentru banii personali au de făcut două lucuri: să cumpere condica de la magazinele de papetărie şi să meargă apoi la ANAF, unde completează o declaraţie că au carnetul şi că îl vor folosi. În ultimele patru zile, aproape cinci mii de firme au făcut acest lucru la Constanţa.

„În prima zi au fost în jur de 500 de notificări depuse”, afirmă Mariana Fucea, reprezentant ANAF.

Patronii au stat ore în şir la coadă şi sunt supăraţi pentru că statul a pus termene prea scurte ca să intre în legalitate.

„Au fost opt zile în care să se facă aceste registre. Din care trei au fost libere şi au rămas cinci zile în care să dai la tot oraşul”, spune unul dintre ei.

Mulţi se conformează noilor obligaţi scuturaţi de un fior neplăcut.

„Aceste notificări și registre sunt un fel de moștenire de pe timpul lui Ceaușescu. Se găseau registre în care scria câți bani are vânzătorul sau gestionarul în buzunar”, spune Maria Micu, contabil.

Sursa DIGI 24

Recomandări