În centrele medicale este nevoie de 600 de cadre medicale, dar în acest moment sunt doar 300
Ieri, Centrul Regional de Distribuţie Iaşi, în cadrul campaniei de vaccinare COVID 19, a primit 20.475 doze de vaccinuri produse de Pfizer-BioNTech, aceasta fiind cea de a patra tranşă trimisă de firmă în ţară, prin comanda făcută de Guvernul României. Mai mult decât atât, mai sunt câteva zile până când Iaşul intră în etapa a doua a campaniei de vaccinare. Singura problemă care se pune acum este că, deşi există vaccinuri, nu avem suficient personal medical implicat în campanie.
Potrivit situaţiei de la nivelul judeţului, din datele furnizate din surse oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, din cele 600 de cadre medicale necesare pentru funcţionarea centrelor zonale de campanie, în scripte, deocamdată, există doar 300 de angajaţi. Explicaţiile din punctul de vedere al personalulului mediu sanitar, cel mai numeros implicat, au fost oarecum aşteptate după aproape un an de pandemie. “Din păcate, asistenţii medicali, după 10 luni de pandemie sunt extrem de epuizaţi, extrem de obosiţi şi stresaţi. Volumul pe care asistenţii medicali îl fac în secţiile COVID 19 este atât de intens, încât este greu să se creadă că aceştia mai au energia să meargă în secţiile de vaccinare.
Practic, asta este explicaţia la modul general, pentru care numărul doritorilor, angajaţi în unităţile sanitare, este atât de mic, iar cel al personalului mediu, mult mai mic decât cel al medicilor implicaţi”, a declarat Iulian Cozianu, preşedintele filialei Iaşi a Federaţiei Sanitas. În opinia acestuia, în ceea ce priveşte implicarea specialiştilor în campania de vaccinare, Ministerul Sănătăţii ar trebui să implice alte categorii, cum ar fi medicii de familie. “Cred că Ministerul Sănătăţii ar trebui să se reorienteze către medicii de familie şi inclusiv personalul medical auxiliar din cabinetele medicilor de familie pentru a face faţă acestei campanii”, a adăugat Iulian Cozianu.